BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Euro krizine çözüm piyasaları canlandırdı

Avrupa Birliği ülkelerinin bankaları desteklemek üzere ortaklaşa harekete geçecekleri yönündeki işaretler borsalara olumlu yansıdı.

Abone ol

Avrupa liderlerinin euro bölgesindeki borç krizini hafifletmek için harekete geçmeye hazırladıkları beklentisi borsaları canlandırdı.

Londra, Frankfurt ve Paris borsaları Perşembe gününü yüzde 2 dolayında değer artışıyla kapattı. Hong Kong borsası ise günün önceki saatlerinde yüzde 5,7 oranında artışla kapanmıştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Euronews televizyonuna verdiği mülakatta, bankalara yeni sermaye aktarımı konusunda ortak adımlar atılmasının planlandığını kaydetti.

Barroso, Birliğe üye 27 ülkenin ortaklaşa uygulayacakları eylem planıyla, bankalardaki "zehirli borçlar"ın ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası, euro bölgesindeki bankalara 40 milyar euro tutarında âcil kredi aktarılacağını açıkladı.

Banka ayrıca, faiz oranlarının yine yüzde 1,5'da tutulacağını kaydetti. Bu da, Avrupa'da kredi veren ülke ve kurumların nakit sıkıntısına düşmemesini sağlayacak.

Ancak bu önlemler, piyasalarda hakim olan, yeni bir resesyon yaşanması ve yaygın şekilde beklendiği gibi Yunanistan'ın temerrüde düşmesi halinde, birçok Avrupa bankasında oluşacak kayıpları karşılayacak sermaye bulunmadığı yolundaki kaygılara bir çözüm getirmiyor.