BIST 10.248
DOLAR 32,33
EURO 34,79
ALTIN 2.398,31
HABER /  GÜNCEL

'Euro çöküşüne karşı güvenlik stratejisi çizilsin'

İngiliz hükümetine ulusal güvenlik alanında danışmanlık eden komisyon, euro bölgesinin dağılma olasılığına karşı strateji oluşturulmasını istedi. İngiltere'nin ABD ile ilişkileri ve savunma planlarını da gözden geçirmesi çağrısı yapılıyor.

Abone ol

İngiltere'de hükümete ulusal güvenlik stratejisi konusunda danışmanlık yapan bir karma komisyon, euro bölgesinin dağılması olasılığına karşı acil durum planları hazırlanması çağrısında bulundu.

Milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyelerinden oluşan karma komisyon, ilgili bakanların 'ivedilikle' strateji geliştirmesi gerektiğini kaydetti.

Ulusal Güvenlik Stratejisi Komisyonu, Avrupa ortak para biriminin kısmen ta da tamamen çökmesinin 'akla yakın' bir olasılık olduğuna inanıyor.

Bunun, ekonomik gerekçelerle göç edenlerin sayısında artışa, siyasi gerilim ve toplumsal kargaşaya yol açabileceği kaydediliyor.

Üyeleri arasında İngiliz iç istihbarat teşkilatı MI5'ın eski yöneticisi Eliza Manningham-Buller'ın da olduğu komisyon Euro Bölgesi'nde istikrarsızlığın AB bünyesinde pek çok ülkenin savunma harcamalarını önemli oranda azaltmasına neden olabileceğini kaydetti.

Komisyon ekonomik istikrarsızlığın İngiltere'yi "kendisini savunmaktan aciz durumda" bırakabileceğinden söz ediyor. İngiltere, AB ve NATO'nun duruma eğilmesi çağrısında bulunuyor.

Hükümet ise çağrıya uzun vadeli güvenlik unsurlarının dış politika değerlendirmelerinin odağında yer aldığını söyleyerek yanıt verdi.

ABD ile 'özel ilişki' tekrar düşünülsün

Komisyon hükümetin çizdiği ulusal güvenlik stratejisini, 2010 Stratejik Savunma ve Güvenlik Raporu ile yayınlamasını memnuniyetle karşıladı; ancak henüz çatı oluşturacak kapsayıcı bir strateji oluşmadığından yakındı.

Komisyonun başkanlığını yapan, eski dışişleri bakanı Margaret Beckett "İyi bir stratejide büyük meseleler net ve gerçekçi biçimde tartışılır, seçeneklerin gelişmesine rehberlik edilir. Burada bu yok" dedi.

Beckett, İngiltere'nin nasıl bir ülke olmak istediği, öngördüğü harcamalar doğrultusunda hedeflerinin gerçekçi olup olmadığı noktasında toplumsal bir tartışma açılmasını istedi.

BBC'ye bir açıklama yapan Beckett, hükümete Libya ve Suriye gibi vakalarda aldığı kararlarda Ulusal Güvenlik Stratejisi'nin rehberlik ettiğine dair hiç bir işaret bulunmadığını savundu.

Stratejinin 2010'da genel seçim sonrası alelacele hazırlandığını savunan Beckett, 2015'teki gözden geçirmenin çok daha dikkatli şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.

Komisyon ayrıca, Washington yönetimi odağını Avrupa'dan Asya-Pasifik bölgesine çevirirken, İngiltere'nin de ABD ile ilişkisini gözden geçirmesi gerekeceğini kaydetti.

ABD'nin değişen öncelikleri ışığında "başlıca savunma ve güvenlik ortaklığımız çıkarları bizimkisinden giderek ayrışan bir müttefik ile ise, çok temel sorular sormamız gerekiyor" denildi.

Raporda, "orta ve uzun vadede İngiltere'nin güç ve nüfuzunun azalmasını beklememek bütünüyle gerçekdışı olur" deniyor.

Bu nedenle komisyona göre, "sınırlı kaynaklar" devrinde, İngiltere dış ilişkilerinde ortaklığa dayalı bir rol oynamak durumunda.

Hükümet sözcüsü ise açıklamalar ardından hükümet üyelerinin yaşanan değişimleri müteyakkız şekilde, dikkatle izlediğini ve değişen küresel ortam ve İngiltere'nin güvenliğine yönelik tehditlerin enine boyuna gözden geçirildiğini belirtti.