BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Viyana'da İran konusunda uzlaşma arayışı

Nükleer programı konusunda İran'la yeniden görüşmelere başlamaya hazırlanan dünyanın altı önemli gücü, İran konusunda bir ortak duruş konusunda anlaşmaya çalışıyor.

Abone ol

Dünyanın altı önde gelen gücü, nükleer programı konusunda İran'la yeniden görüşmelere başlamaya hazırlanırken İran konusunda bir ortak duruş konusunda fikir birliği sağlamaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun dün başlayan toplantısı, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin yetkililerine daha ayrıntılı görüşme fırsatı vermek üzere bugüne ertelenmişti.

Altı ülke, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran konusunda ne kadar sert bir tutum alması gerektiği konusunda bir uzlaşmaya varamamıştı.

Batılı ülkeler, uluslararası denetçilerle işbirliği yapmayan Tahran yönetiminin sert şekilde eleştirilmesi gerektiği görüşünü savunuyor. Ancak Rusya ve Çin, taraflar arasında başlayacak görüşmelere sıcak bir ortam hazırlamak amacıyla daha yumuşak bir tutum izlenmesi gerektiği görüşünde.

Öte yandan Viyana'da biraraya gelen diplomatlar, İran'ın Parçin Askerî Üssü'ndeki bazı faaliyetlerden rahatsızlık duyduklarını açıkladılar. Yetkililer, İran'ın Parçin'de olası bir 'temizlik' girişimine başladığını gösteren istihbarat bulunduğunu belirtiyorlar.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan diplomatlar AP haber ajansına yaptıkları açıklamada uydu görüntülerinin, Parçin'de 'kamyonların kullanılmakta olduğunu tespit ettiklerini, bu kamyonlarla büyük olasılıkla nükleer denemelerin kalıntılarının taşındığını' söylediler.

Birleşmiş Milletler'e bağlı denetçiler, İranlı yetkililerden Parçin Askerî Üssü'ne giriş izni istemiş, ancak Tahran yönetimi bu talebi reddetmişti.

İranlı yetkililer, Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, gelecekte Parçin'e giriş izni verilebileceğini söylediler.

Tahran'ın güneyinde yer alan tesiste, silah, roket ve patlayıcı üretimi, araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılıyor.