BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.431,95
HABER /  GÜNCEL

EURO boyunda LİRA

Kurtuluş Savaşı kahramanı Nene Hatun'un resmi TL'ye girecek. Paralar küçülecek.

Abone ol

ÜÇ yıldır kullandığımız, altı sıfırı atılmış Yeni Türk Lirası (YTL) banknotların üzerindeki "yeni" ibaresi, 2009 yılında kaldırılarak, altı sıfırsız TL banknotlara geçilecek. Liranın boyutu Euro boyutuna yakın olacak.

Merkez Bankası, "Yeni"siz TL’ye geçişten önceki bir yıl boyunca 2008’de izleyeceği tanıtım stratejisi için 10’un üzerindeki şirkete "Ne yapabilirsiniz?" daveti gönderdi. Davet gönderilen şirketler, TL’ye dönüş stratejisine dair önerilerini, sunuş biçiminde hazırlayacaklar.

KENDİ DENEYİMİ DE VAR: Merkez Bankası bu sunuşları izledikten sonra ihale prosedürünü başlatarak, 2008 boyunca birlikte çalışacağı şirketi seçecek. Ancak Merkez Bankası’nın altı sıfır atma operasyonunda, zengin deneyim ve bilgi kazandığını vurgulayan kaynaklar, "Sunumlar yeterli bulunmazsa Merkez Bankası bu birikimini kullanabilir" notunu da düştüler.

TL BANKNOT EURO BOYUTUNA YAKIN: "E9 Emisyon Grubu Türk Lirası" adını taşıyacak banknotlar, YTL’den küçük boyutlarda olacak. Banknotların küçülmesinin en önemli nedeni, artık altı sıfırın kapladığı yere ihtiyaç olmaması. Euro banknotlara yakın boyutta olması beklenen TL banknotların, yeni tasarımı ve arka yüz portreleri resimleri, son güne kadar açıklanmıyor.

İDARE MECLİSİ’NE GÖNDERİLDİ: Ancak yeni tasarım ve arka yüz çalışmasının, değerlendirme ve onay için İdare Meclisi’ne gönderildiği öğrenildi. TL banknotlarda, sahteciliğe karşı dünyadaki teknolojik gelişmelere uygun olarak yeni geliştirilmiş güvenlik önlemleri de yer alacak. Kağıt, mürekkep, yazılım gibi farklı unsurlara işlenecek yeni güvenlik önlemlerinin bir kısmı "zamanı gelince" kamuoyuyla paylaşılacak. Bir kısmı ise hiç paylaşılmayacak.

MERKEZ TBB İLE BULUŞTU: Merkez Bankası ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB), kısa bir süre önce bankacılık sektörünün TL’ye nasıl hazırlanacağı konusunda toplantı yaptı. TBB’nin, "TL Komitesi"nin yılbaşından sonra çalışmaya başlayacağı, sektörün önceliğinin bankaların bilgisayar programları ile hesap planları olduğu belirtiliyor. Banknotların küçülmesi nedeniyle ATM cihazları ile para sayma makinalarının bazılarının tamammen değişmesi, bazılarının da ayarlarının değişmesi gerekiyor.

KAMU HESAPLARI DEĞİŞECEK: TL’ye geçiş, kamu hesaplarında da ciddi bir çalışmayı gerektiriyor. Bütçe rakamları ile hisse senetleri açısından Maliye, SPK ve BDDK’nın da çalışma yapması gerekiyor.

CUMHURİYET KADINLARI PARAYA GİRİYOR

Banknot Matbaası sanatçılarının önceki başkanlar dönemlerinde hazırladığı tasarım çalışmaları arasında "Cumhuriyet kadınları" teması seçeneğinin de yer aldı. Arka yüzde işlenmesi bir seçenek olarak düşünülen "kadın"lar arasında Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Nene Hatun, Opera sanatçısı Leyla Gencer, ilk Türk kadın pilotu Sabiha Gökçen’in bulunduğu öğrenildi. Ancak bu eserler bugüne dek kullanılmadı.

BOZUK PARALAR KÜÇÜLECEK

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 2009’da TL banknotlarla birlikte dolaşıma çıkarılacak madeni paralar için tasarım yarışması açtı. Şartnamede; 1 lira, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, 5 kuruş ve 1 kuruş için istenen ölçülere bakıldığında, bozuk paralar şimdiki metal paralara göre, 1 ile 2.5 milimetre küçülecek. Yarışma sonucunda kazananlara ödül verilecek.