BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.407,47
HABER /  GÜNCEL

Euro bölgesi Yunanistan için toplanıyor

Euro bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın kredi anlaşmasının süresinin 6 ay uzatılması başvurusunu değerlendirmek üzere bugün Brüksel'de bir araya geliyor.

Abone ol

Euro bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın kredi anlaşmasının süresinin 6 ay uzatılması başvurusunu değerlendirmek üzere bugün Brüksel'de bir araya geliyor.

Bugünkü toplantı, Yunanistan'ın borç krizine çözüm bulunabilmesi için yapılan üçüncü girişim.

Almanya, Atina'nın mevcut kurtarma paketinin zorlu kemer sıkma koşulları olmaksızın 6 ay süreyle uzatılması talebini 'gerçekçi bir çözüm taslağı sunmadığı' gerekçesiyle reddetmişti.

Avrupa Komisyonu ise Yunanistan'ın önerisini 'olumlu' olarak değerlendirmişti.

Avrupa Merkez Bankası da, Yunan bankaları için ayrılan acil fonda ufak bir artış yapılmasını kabul edip, özel bankalar için ayrılan acil likidite desteğini 77 milyar dolara çıkarmıştı.

Syriza lideri Başbakan Aleksis Tsipras, Yunanistan'ın önerisini reddeden Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Perşembe günü telefonda görüştü.

Bir Yunan yetkili, yaklaşık 50 dakika süren telefon görüşmeni "yapıcı" olarak tanımladı ve "Yunanistan ve euro bölgesi için karşılıklı fayda sağlayacak bir çözüm arayışı için yapılan görüşme olumlu bir ortamda gerçekleşti" dedi.

ABD ise, Avrupalı liderlere ve Yunanistan'a tüm tavizleri vermeleri çağrısında bulundu. ABD Hazine Bakanı Jack Lew'in birkaç defa Avrupalı yetkililerle telefonda görüştüğü belirtildi.

İtalyan hükümetinden bir yetkili de İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin Tsipras ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştüğünü söyledi.

BBC'nin Atina'dan bildiren muhabiri Mark Lowen, Almanya'nın Yunanistan'ın önerisini reddetmesinin 'Brüksel ve Berlin arasındaki çatlağın ne kadar derin olduğunu' gösterdiğini ifade etti.