BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Feyenoord taraftarları Roma'da tarihi mekanlara zarar verdi

İtalya'nın başkenti Roma'da Hollanda'nın Feyenoord takımıyla oynanan UEFA Avrupa Ligi maçı öncesinde Hollandalı taraftarlar tarihi mekanlara zarar verdi. Polisin müdahalesiyle kent merkezinde gerilim tırmandı.

Abone ol

İtalya'nın başkenti Roma'da Hollanda'nın Feyenoord takımı ve Roma arasında oynanan ve 1-1 sonuçlanan UEFA Avrupa Ligi maçı öncesinde Hollandalı taraftarlar tarihi mekanlara zarar verdi. Polisin müdahalesiyle kent merkezinde gerilim tırmandı.

Güvenlik önlemlerinin yetersiz kalması, Paris'te geçen ay düzenlenen saldırılarının ardından güvenlik alarmının en yüksek seviyeye çıkarıldığı Roma'nın "saldırı tehdidine ne kadar hazır olduğu" tartışmasını doğurdu.

Maç için Roma'ya gelen 6 bin Feyenoord taraftarı dün akşamdan itibaren kentin ünlü meydanlarında, caddelerinde taşkınlık çıkarmaya başladı.

Barlarıyla ünlü tarihi Campo dei Fiori meydanında içki içip olay çıkaran, etraftaki binalara zarar veren 33 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 8'inin, kişi başı 45 bin euro para cezasına çarptırılarak sınır dışı edilmesine karar verildi.

Ancak dün akşamki olayların ardından bugün maç öncesinde de kent merkezinde taraftarlar çevreye zarar verdi.

'Zararı Hollanda karşılasın'

Roma'nın en popüler yerlerinden İspanya Meydanı'nda toplanan Hollandalı taraftarlar burada da olay çıkardı, mağaza ve araçlara hasar verdi. 10 kadar polisin ve 3 taraftarın yaralandığı olaylarda 17. yüzyıldan kalma Barcaccia Çeşmesi de zarar gördü.

Henüz 6 ay önce 200 bin euro'luk bir restorasyondan geçen Barcaccia Çeşmesi'nin hasar almış, bira şişeleri ve çöplerle dolu görüntüleri İtalyanları kızdırdı.

Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino, başta Barcaccia Çeşmesi olmak üzere kentin en tarihi ve turistik merkezlerinde meydana gelen zararı Hollanda Büyükelçiliği'nin karşılamasını istedi.

Belediye Başkanı, güvenlik önlemlerinin zayıflığı nedeniyle İçişleri Bakanlığı'na da tepki gösterdi ve futbol taraftarlarına karşı bile yetersiz kalan güvenlik güçlerinin kenti olası bir saldırıdan nasıl koruyacağını sorguladı.

İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini "Bunlar taraftar değil, vandallardır" dedi ve "örnek teşkil edecek" şekilde cezalandırılmaları çağrısında bulundu. Roma'daki Hollanda Büyükelçiliği de suçluların cezalandırılacağını belirterek İtalyan makamlarıyla işbirliği sözü verdi.

İçişleri Bakanı'na istifa çağrıları

Medyada ve internet sitelerinde de Hollandalı taraftarlar "barbarlar" diye nitelendi. Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) hedef gösterdiği Roma'nın yeterince iyi korunmadığı da en sık yapılan yorumlardan biri oldu. Medyada "Holiganları durduramayan güvenlik güçleri Roma'yı terör tehdidinden nasıl koruyacak?" sorusu sorulmaya başladı.

Bazı haber siteleri de "Roma'da terör. IŞİD değil, Feyenoord taraftarları" şeklinde başlıklar attı.

Kuzey Ligi partisi lideri Matteo Salvini güvenlik zaafından sorumlu tuttuğu İçişleri Bakanı Angelino Alfano'nun istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Twitter'da "Alfano defol" başlığıyla İçişleri Bakanı'na istifa çağrıları yağmaya başladı. 5 Yıldız Hareketi'nden milletvekili Alessandro di Battista da İçişleri Bakanı Alfano hakkında meclise güvensizlik önergesi sunduklarını açıkladı.