BIST 9.973
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.427,33
HABER /  GÜNCEL

Euro bölgesi Yunan kesintilerini yeterli bulmayabilir

Yunanistan'a yapılacak ek mali yardım konusunda karar vermek için Brüksel'de bir araya gelen euro bölgesi maliye bakanları, Yunan liderlerin üzerinde uzlaşma sağladığı kesinti paketini yeterli bulmayabilecekleri uyarısında bulundu.

Abone ol

Euro bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'da siyasilerin üzerinde uzlaşmaya vardığı kemer sıkma paketinin yeterli olmayabileceği konusunda uyarıda bulundular.

Brüksel'de bir araya gelen maliye bakanları, Yunanistan'ın Mart ayındaki bono ödemelerini yapmasını sağlayarak iflastan kurtaracak 130 milyar euroluk mali yardımın verilip verilmemesini müzakere ediyor.

Yunanistan Başbakanı Lucas Papadimos ve hükümeti oluşturan koalisyon liderleri Avrupa Birliği ve IMF'nin yeni mali yardımı için koşul olarak öne sürdüğü kemer sıkma programı konusunda önceki saatlerde uzlaşma sağlamıştı.

Papadimos ve siyasi liderler arasındaki görüşmeler günlerdir sürüyordu.

Ek kemer sıkma paketinin detayları ortaya çıkmaya başlayınca, Yunan sendikalar 48 saatlik genel grev çağrısı yapmaya başladı.

Euro bölgesi maliye bakanları grubunun başkanlığını da yürüten Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın kemer sıkma planının onaylanacağından emin olmadığını söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de, kesinti paketinin, "henüz altına imza atılacak evreye gelmediğini" belirtti.

Yunanistan, AB ve IMF ile 130 milyar Euro tutarındaki yeni bir kurtarma paketini müzakere ediyor.

AB ve IMF bu kurtarma paketi karşılığında, daha kapsamlı bir kemer sıkma programı uygulanmasını talep ediyor.

Ağır kesinti paketi

Papadimos ve ulusal birlik hükümetini oluşturan, PASOK, Yeni Demokrasi Partisi ve aşırı sağcı Laos Partisi'nin liderleriyle dün gece sekiz saat süren bir görüşme yapmıştı.

Ancak, görüşmelerde emekli maaşlarında yapılması planlanan kesintiler nedeniyle uzun süre uzlaşma sağlanamamıştı.

Hükümet yetkilileri daha sonra anlaşmaya varıldığını duyurdu, fakat ayrıntılı bilgi vermediler.

Daha önce kamuoyuna sızan, 50 sayfalık taslak metinde asgari ücrette yüzde 20'lik kesinti yapılması, emekli maaşlarında indirime gidilmesi ve 15 bin kamu çalışanının işten çıkartılması öngörülüyordu.

Yunanistan'a verilmesi öngörülen 130 milyar Euroluk kurtarma paketi kapsamında, özel yatırımcılar ve Yunan hükümeti arasında Atina'nın borcunu yüzde 70 oranında silinmesini öngören müzakereler de yürütülüyor.