BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.433,35
HABER /  GÜNCEL

Euro 2012: ‘Ölüm grubu'ndan Almanya ve Portekiz çıktı

Euro 2012’de kuralar sonrasında ‘ölüm grubu’ olarak adlandırılan B Grubu’da Almanya ve Portekiz çeyrek finale kaldı.

Abone ol

Euro 2012’de kuralar sonrasında 'ölüm grubu' olarak adlandırılan B Grubu’nun son maçlarında rakiplerini yenen Almanya ve Portekiz çeyrek finale kaldı.

Almanya Danimarka’yı, Portekiz de Hollanda’yı aynı skorla, 2-1 yenerken, Almanya, A Grubu ikincisi Yunanistan'la; Portekiz de A Grubu’nun lideri Çek Cumhuriyeti’yle mücadele edecek.

Turnuva öncesinde Euro 2012’nin favorilerinden sayılan Hollanda, puan alamadan eve dönerken, Danimarka ise Portekiz karşısında son dakikalarda kalesinde gördüğü golün kurbanı olarak geri dönüş bileti alan takımlar arasına katıldı.

Henüz iki yıl önce Güney Afrika'da İspanya karşısına dünya şampiyonluğu için çıkmış olan Portakallar, sadece galibiyetin yetmediği bir mücadeleye baskılı başladı.

Hollanda'nın turnuvaya devam edebilmesi için Kharkiv’deki Metalist Stadı’ndaki maçtaki galibiyetinin en az 2 farklı olması, Almanlar’ın da aynı saatte başlayan Lviv Arena’daki karşılaşmada Danimarka’yı yenmesi şarttı.

Her iki karşılaşmanın ilk 20 dakikasında işler Hollanda’nın istediği şekilde gelişti. Van der Vaart, Portekiz ceza sahasının dışından sol ayağının içiyle yaptığı vuruşla takımını umutlandıran golü attığında henüz maçın 11. dakikasıydı.

Lviv stadından da gol haberi gelmekte gecikmedi. Almanlar'da da atak baslamış, Muller elverişli bir pozisyondan yararlanamamıştı. Ancak 18. dakikada Muller’i kaleciyle karşı karşıya bırakan pasın sahibi olan Podolski, Almanya formasıyla 100. maçında, önüne düşen topa voleyi vurdu ve takımını 1-0 öne geçirdi.

Şimdi Hollanda’ya sadece bir gol daha gerekiyordu, ancak maça başladıkları tempoyu koruyabilecek gibi de görünmüyorlardı.

Kısa bir süre sonra da Lviv’den yeni bir gol haberi geldi. Bu kez atılan gol Danimarka hanesine yazılmıştı. Ceza sahasına yapılan ortayı Nicklas Bendtner’in kafa pasını, altı pas üzerinden yine kafayla Alman kalesine gönderen Michael Krohn-Dehli takımını beraberliğe taşıdı.

Metalist stadında ise 1-0 önde olan Hollanda, attığı golün ardından sahadaki etkinliğini kaybetmiş, Portekiz’in baskılarına karşılık vermekte ve sahasından cıkmakta zorlanır hale gelmişti. Kalesinde golü görmesi de gecikmedi.

Joao Pereira’nın pasını değerlendiren Christiano Ronaldo 28. dakikada takımını beraberliğe taşıdı.

Her iki staddaki 1-1 sona eren ilk yarıların ardından, Metalist stadında Hollanda ikinci yarıya yine etkili başlamaya çalıştı.

Ancak sahip oldukları topları forvet hattıyla buluşturmakta zorlanınca, kaptırdıkları toplarla Nani ve Ronaldo gibi oynadıkları liglerin en tehlikeli kanat oyuncularına da gol fırsatı vermekten kaçamadılar.

Hollanda teknik direktörü Bert van Marwijk, belki de takımının başındaki son riskini aldı ve zaten etkisiz bir oyun sergileyen sol bek Willems’ın yerine Barcelona’nın yedek kulübesindeki sol açık alternatiflerinden İbrahim Affellay’ı hucüm hattının sağ kanadına sürdü.

Bu hamlenin Portekiz’in kanat oyuncularının işini kolaylaştıracağı çok açıktı. Nitekim de öyle oldu. 72. dakikada Ronaldo sol kanattan Hollanda ceza sahasına girdi, Nani’ye golü atması için de pasını çıkardı. Ancak Manchester United’ın yıldızı topu kalecinin üzerine vurdu.

Çeyrek final eşleşmeleri

2 dakika sonra ise yine Ronaldo bu kez kendisi vurdu ve Portekiz’i rahatlatan, Hollanda’nın ise kalan umutlarını yokeden, turnuvadaki ikinci golünü attı.

Portekiz’in bu golünün etkisi Lviv stadında hissedildi ve Almanlar için düşük de olsa dramatik bir ihtimali gündeme getirdi.

Danimarka’nın çeyrek finale gidebilmek icin Almanlar’ı yenmesi gerekiyordu. Skor hâlâ berabereydi ve olası bir Danimarka golü ise Almanları turnuva dışına itecekti.

Ancak Almanların işlerini şansa bırakmaya niyeti yoktu. Bütün hatlarıyla hücuma çıkan Danimarka forvetinin kaptırdığı topla çıkan Khedira, pasını sol kanada hareketlenen Mesut Özil’e ulaştırdı. Özil de oyalanmadan ceza sahasına sağ kanattan giren Bender’e. Bender de topu Danimarka ağlarına bırakmakta zorlanmadı.

Her iki maçın da son düdüğü çaldığında çeyrek final eşleşmeleri de belirlenmiş oldu.

Almanya’nın kupa yolculuğunda şimdiki engeli mucizevi bir şekilde çeyrek finale kalan Yunanistan, Portekiz’in rakibi ise Çek Cumhuriyeti olacak.

Çek Cumhuriyeti-Portekiz maçı 21 Haziran, Almanya-Yunanistan maçı ise 22 Haziran’da. Maçlar TSİ 21.45’te.