BIST 10.159
DOLAR 32,11
EURO 35,15
ALTIN 2.468,93
HABER /  DÜNYA

Etrafına ölüm saçıyor

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kulaca köyünde, geçtiğimiz günlerde toplu balık ölümleri yaşanan dereden su içen iki koyun telef oldu. Dered...

Abone ol

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kulaca köyünde, geçtiğimiz günlerde toplu balık ölümleri yaşanan dereden su içen iki koyun telef oldu. Derede artık canlı kalmadığını söyleyen köylüler, yetkililerin ilgisiz kalmasına tepki gösterdi.
Köylüler tarafından haber verilmesi üzerine Kulaca deresine gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri dereden su numunesi aldı. Bu olayın her 15 günde bir yaşandığını, daha önce de balık ölümlerinin meydana geldiğini belirten Kulaca köyü sakinleri, “Sular tahlillerde temiz çıkıyor; ama balıklar, koyunlar ölüyor? Binlerce balık öldü. Su temizse balıklar neden ölüyor? Hayvanlar neden ölüyor?” diye sordu.
Her 15 günde bir aynı olayı yaşadıklarını belirten Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “Her 15 günde bir aynı şeyi yaşıyoruz. Bu, büyük ihtimalle yukarıdaki işletmenin periyodik bakımı neticesinde bıraktığı kimyasaldan kaynaklanıyor. Suyun hem renği değişiyor, hem köpürüyor, hem de canlı hayvan kalmıyor. Dereden su içen koyunlar zehirlenip ölüyor. İlgili bakanlığa yine göndereceğiz. Ama maalesef bu ilk değil. Bu sene 3-5 sefer bu durum yaşandı. Devamlı bu sıkıntıyı çekiyoruz. İnşallah ilgililer bu sefer işin üzerine eğilirler. Bugün 2 koyun öldü. Bu koyunlar sürüden ayrıldığı için dereye düşmüş, belki vatandaş hasta oldu diye kesip satabilir. Onun için sıkıntılı bir olay. Şu anda hayvanlar bu durumda dereden su içmiyor. Ama içtiklerinde de böyle sıkıntılar oluyor. Yetkililerin bir an evvel harekete geçmesini istiyoruz" diye konuştu.
Köy sakinlerinden Mehmet Ali Uğur ise, derenin kirlenmesinin sebebinin dere boyundaki fabrika olduğunu iddia etti.
(İHA)