BIST 10.166
DOLAR 32,22
EURO 35,11
ALTIN 2.466,77
HABER /  DÜNYA

Nefes kesen kurtarma tatbikatı kamerada

Kış turizminin göz bebeği Uludağ’da jandarma tarafından 2500 metrede gerçekleştirilen helikopterli kurtarma tatbikatı nefesleri kesti. İlk o...

Abone ol

Kış turizminin göz bebeği Uludağ’da jandarma tarafından 2500 metrede gerçekleştirilen helikopterli kurtarma tatbikatı nefesleri kesti. İlk olarak telesiyejde donmak üzere olan birini kurtaran 71 kişilik kurtarma ekibi, ardından kayalıklara düşen bir dağcıyı helikoptere taşıdı.
Uludağ’da, muhtemel kaza ve kaybolma olaylarına karşı hazır bekletilen İl Jandarma Komutanlığına bağlı jandarma arama kurtarma (JAK) timleri, senaryo gereği telesiyejde mahsur kalan bir kişinin "156 Jandarma İmdat" hattını aramasıyla harekete geçti. Telefonda, panik yapmaması ve küçük hareketlerle kendini ısıtması tavsiye edilen şahıs, kısa sürede bölgeye intikal edip bellerine taktıkları özel ekipmanlarla telesiyeje tırmanan ekiplerin nefes kesen operasyonuyla indirilerek hastaneye kaldırdı.
Daha sonra tatbikat gereği 156 hattını arayan bir dağcı, ormanlık alanda kaybolduğunu, bacağının kırıldığını ifade ederek yardım istedi. Bunun üzerine JAK ekipleri, Sivil Savunma Müdürlüğü ve AFAD ekiplerinin de desteğiyle alarma geçti. Yaralının bulunduğu bölgenin koordinatları GPS cihazıyla kısa sürede bulundu. Dağlık arazide yol almakta zorlanan ekipler, bölgeye helikopter takviyesi istedi. Hareket edemeyen yaralı dağcı, iki kaya arasına kurulan hatla kendisini almaya gelen helikoptere taşındı.
Jandarma yetkilileri, vatandaşlardan bu tür durumlarda zaman kaybetmeden 156’yı aramalarını istedi.,
(İHA)