BIST 10.279
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.411,85
HABER /  GÜNCEL

Et ithalatına ihtiyacımız yok

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Türkiye’nin et ithalatına hiç ihtiyacı olmadığını belirterek, büyük...

Abone ol

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Türkiye’nin et ithalatına hiç ihtiyacı olmadığını belirterek, büyük şirket ve sektör temsilcilerinin bu ithalat işini yürüttüğünü ve onların kazandığını söyledi.
Bir takım ziyaretler için Aksaray’a gelen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, yaptığı açıklamada, “Süt işletmeleri tabii ki bu ülkenin olmazsa olmazı. İnek olacak ki danası olsun. Ama ülkemiz artık bundan 10 sene önceki ülke değil. Ülkemiz zenginleşti, yemek kültürü değişti. Zenginleştikçe bu kültür değişti. Bugün Türkiye’de kişi başına düşen kırmızı et tüketimi 13 kilo. Bu çok az bir rakam. Avrupa ortalamasına baktığımız zaman 40-50-60- kilolardan bahsediliyor. Bizim hedefimiz bu tüketimi artırmak. Çünkü insanlar zenginleştikçe et tüketimi artıyor. Bununla ilgili üretimi artırıp insanlara sağlıklı, güvenilir et tükettirmek. Ülkemizde ucuz et yemek yerine önce üretim kalitesini artırmamız gerek. Hayvan ortalaması 130 kilolardan şu an Türkiye ortalaması yaklaşık 280 kilograma kadar çıktı” dedi.

"KÜÇÜK İŞLETMELER DESTEKLENMELİ"
Türkiye’nin büyük işletmelere de ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Tunç, “Büyük işletmeler tabi ki memlekette olması lazım. Ama Koç gibi firmalar kazanamadı, gitti başka bir iş yaptı. Senin benim bunu yapamama şansımız yok. Biz bu işi yapmak zorundayız. Onun için küçük işletmeler desteklenmeli. Büyük bir şekilde işini yürütüyor. Ve bu iş büyüklerin elinde olduğu için zaten 2010’da böyle bir sıkıntı yaşadık. Bu büyükler istedikleri gibi olayı speküle ettiler ve ülkeyi bir sıkıntıya sokarak ithalat sürecini başlattılar. Bunun için küçük işletmeler mutlaka olmalı. Benim bakanlığa önerimde bu şekilde” diye konuştu.
Kuraklığın bu sene birazcık etkili olduğunu belirten Başkan Tunç, “Aksaray’da yaklaşık yüzde 60-70’lerden bahsediliyor. Bizim her şeyimiz yağmura bağlı. Hayvancılık için, tarım için yağmur olmazsa olmaz. Tabi bu Allah’ın afeti. Tarım Bakanlığı bu konu ile ilgili gerekli önlemleri ve destekleri yapıyor. Bakanımızda açıkladı. Ama inşallah o kadar etki etmese bile bir etkisi olacak. Ama Türkiye genelinde ne kadar olur onu bilemiyorum. İnşallah çok daha iyi olur” dedi.

"400 MİLYON CİVARINDA BİR DESTEKLEME ÖDENDİ"
Türkiye’nin et ithalatına nasıl girdiğine değinen Tunç, “Türkiye’de etin bol olmadığından veya hayvan olmadığından değil. Belli bir kesimin elinde olması bizi ister istemez bu sürecin içine soktu. Ama bakanlık bu noktada yapılan hataları görme şansı oldu. 2010 öncesinde bu iş büyük işletmelerin elindeydi. Koç grubu gibi şirketlerin elindeydi. Büyük işletmeler kazanıyorsa bunu yapıyor, kazanmıyorsa kapıyla kilidi vurup gidiyor. Küçük işletme öyle değil. Kazansa da kazanmasa da bunu yapmak zorunda. Şimdi tarım bakanlığı o günden sonra küçük işletmelere besi desteği verdi. Bugün itibari ile 3’üncü senesi oldu. Bu sene yaklaşım 1 Milyon 300 bin hayvana destek verildi. Yaklaşık 400 Milyon civarında bir destekleme ödendi. Bir önceki sene yaklaşık 900 bin idi. Bizim kesinlikle ithalata ihtiyacımız yok. Ucuz et diye bir şeyde yok. Yurt dışında ucuz. O zaman üretmeyelim, her şeyi getirelim dışarıdan burada yiyelim. Böyle bir şey yok. Üretim mutlaka olmalı. Bizim böyle bir lüksümüz yok. Çünkü tarım ve hayvancılık ülkesiyiz. Hayvanı dışarıdan getir, eti dışarıdan getir. O zaman kapıları kapatıp gidelim. Ne olursa olsun üretimi mutlaka yapmalıyız ve bilinçli üretim yapmalıyız” şeklinde konuştu.
Aksaray’ın tarım ve hayvancılığı ile çok kaliteli bir il olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Tunç, “Yoncada bir numara, et üretiminde bir numara. İstanbul’da Aksaray’ın eti satılırken 500-1 bira fazla parayla satılıyor. Süt derseniz aynı şekilde çok ciddi yatırımlar var. Aksaray bugün süt piyasasını belirleyen bir il” dedi.

"AKSARAY HAYVAN VARLIĞIYLA BÖLGESİNDE LİDER"
Ticaret Borsası Başkanı ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök ise, Aksaray’ın tarım ve hayvancılık alanında bölgesinde lider olduğunu belirterek, “Aksaray 10 bin yıllık geçmiş tarihi ile dünyadaki 3 kentten birisi. Aksaray yine dünyada ilkleri gerçekleştirmiş bir ildir. İlk beyin ameliyatı, ilk demir ve bakır ticareti, buğday tarımı ilk kez Aksaray’da gerçekleşti. Aksaray şu an 200 bin büyük baş hayvan varlığı, 650 bin küçükbaş hayvan varlığı ile bölgesinde lider konumda. Aksaray günlük 650 ton süt üretimi ile yıllık 20 bin ton et üretimi ile 1 milyon 100 bin tonluk şeker pancarı üretimi ile Türkiye’nin şeker ihtiyacının yüzde 9’unu karşılıyor” şeklinde konuştu.
Ziyarete Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut ve Şaban Çetizli de katıldı.
(İHA)