BIST 10.503
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.474,27
HABER /  GÜNCEL

Eşref Bitlis'in katilini bir tek o biliyor

Askeri savcılığın takipsizlik kararı verdiği Eşref Bitlis olayı ile ilgili yeni bilgi ve belgelere uluşılıyor. İşte olayı aydınlatacak tanık...

Abone ol

Sivil savcılık, Org. Eşref Bitlis'in öldüğü şüpheli uçak kazasıyla ilgili dosyayı yeniden açtı. Suikastın C-4'lerle gerçekleştirildiğini ifade eden eski istihbarat astsubayı Hüseyin Oğuz, bir gün önce uçağın yanında birini gördüğünü söyleyen "Bursalı er Tahir Metin dinlensin" dedi. Oğuz, "Koruma garantisi verilirse, gördüğü kişinin 'Yeşil' mi, Cem Ersever mi olduğunu tarif eder" dedi.

TANIKLAR İFADEYE ÇAĞRILACAK

Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in hayatını kaybettiği 1993'teki şüpheli uçak kazasıyla ilgili Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın 'buzlanma' tespitiyle takipsizlik kararı verdiği dosyanın kapağı yıllar sonra yeniden açılıyor. Kazanın şüphelere rağmen örtbas edildiğini ortaya koyan haberler üzerine yeniden soruşturma başlatan özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Görüşen'in talebine olumlu cevap veren Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı, dosyayı Başsavcılığa gönderdi. 17 yıl sonra şüpheli kazayı mercek altına alan sivil savcılık, dönemin askeri yetkilileri ile olay öncesinin tanıklarını ifadeye çağıracak.

HER ŞEYİ SAVCIYA ANLATIRIM

Susurluk Komisyonu'na verdiği ifadede uçağa yerleştirilen C-4 tipi bombalarla patlatıldığını anlatan Yüksekova Çetesi'ni ortaya çıkaran eski istihbaratçı Astsubay Hüseyin Oğuz, savcılığın çağırması halinde tanık olarak ifade vereceğini söyledi. Yenişafak gazetesinde yer alan habere göre; Faili meçhullerin ortaya çıkarılması için Eşref Bitlis'in öldüğü şüpheli uçak kazasının sivil savcılık tarafından yeniden ele alınmasının tarihi bir adım olduğunu belirten Oğuz, "Komisyona anlattığım her şeyin bugün de arkasındayım. O gün de uçağın düşürüldüğünü söyledim. Bugün de aynı düşüncedeyim. Sivil savcı ifademi almak isterse her şeyi anlatırım" dedi.

'YEŞİL' Mİ ERSEVER Mİ TARİF EDER

Şüpheli kazayla ilgili dönemin bütün sivil ve askeri yetkililerin sivil savcı tarafından dinlenmesi gerektiğini belirten Hüseyin Oğuz, olaydan önceki gece, Bitlis'in uçağının bulunduğu hangarın önünde üniformalı birini gören Bursalı Ordonat Er Tahir Metin'in önemli bilgiler vereceğini söyledi. Oğuz, "Koruma garantisi verilirse, Bursalı Er Tahir Metin, bombayı uçağa yerleştiren kişinin JİTEM elemanları 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım mı, yoksa Cem Ersever mi ya da başka birimi olduğunu tarif edecektir. " dedi.

KOMUTAN 'HAYAL' DEDİ

1997'deki Susurluk kazasını araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu'na Tahir Metin'in de kendisi gibi ifade verdiğini söyleyen Oğuz, "Kazadan önce uçağın yanında bir kişi gördüğünü söyledi. Ama bu dikkate alınmadı. Bursalı Er'in anlatacakları kazanın sabotaj olduğunu ortaya koyacaktır" dedi. Tahir Metin, Susurluk Komisyonu'na verdiği ifade ve bir gazetede yayınlanan röportajında Bitlis'in öldüğü kazadan bir gece önce uçağın bulunduğu hangara 125 metre mesafede nöbet tuttuğunu ve parolayı bilen bir kişinin hangara doğru geçişine izin verdiğini anlattı. Metin, "Zayıf, uzun boylu, pilot bereli biri" diye tarif ettiği kişi kazadan ifadesinde anlattığını komutanın ise 'yanlış görmüşsündür' dediğini söyledi. Metin "O günden bu yana tedirginlik içinde yaşıyorum. Asla yalan söylemedim, ne gördüysem anlattım. Şimdi can güvenliğimin tehlikede olduğuna inanıyorum" dedi.

KİMLER TANIK OLACAK?

Terör ve organize suçlara bakmakla görevli Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Görüşen'in incelediği dosya kapsamında 'tanık' sıfatıyla ifadeye çağırması muhtemel isimler şöyle: Org. Eşref Bitlis'in uçağına, "Uçamaz" raporu verilmesine rağmen izin verdiği iddia edilen E. Tuğgeneral Armağan Kuloğlu, Olay sonrası Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyetine başkanlık yapan Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, uçak kazasını inceleyerek, "Buzlanma emaresine rastlanmamıştır" diyen kaza kırım heyeti başkanı emekli Albay Erdal Özden, olay yerinde ilk incelemeyi yapan emekli savcı Albay Hasan Tüysüzoğlu, olaydan 2 ay sonra kaza raporunu hazırlayan ekibin içinde bulunan ve Bitlis kazasına ait raporun karargahta değiştirildiğini açıklayan emekli albay, kazadan önceki gece, nöbet tuğu sırada uçağın bulunduğu hangarın önünde üniformalı birini gören Bursalı nöbetçi er Tahir Metin.