BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Esnafa süpriz paket!

Türkiye' de reel sektörü ve esnafı destekleyecek adımlar sürüyor, işte ayrıntılar..

Abone ol

Türkiye' de reel sektörü ve esnafı destekleyecek adımlar sürüyor. Esnaf ve sanatkarlara verilen yüzde 50 Hazine sübvansiyonlu krediler, bu yıl da devam edecek.

Geçen yıl Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ve Halk Bankası aracılığı ile kullandırılan kredilerin büyüklüğü 4.5 milyar TL'ye ulaşırken, bu yıl 5 milyar TL kredi kullandırılması amaçlanıyor.

Hazine bütçesinde krediler 3 milyar TL ayrıldığını söyleyen TESKOMB yetkilileri, "Ancak bu rakam arz talebe bağlı olarak 5 milyar TL'ye kadar çıkacaktır. Geçen yıl da 4.5 milyar TL kredi kullanımına aracılık ettik" dedi. Yetkililer, son 5 yılda ise esnaf ve sanatkara verilen kredilerin toplam büyüklüğünün de 14 milyar TL'ye ulaştığını dile getirdi. Halk Bankası Esnaf Bankacılığı Daire Başkanlığı yetkilileri ise Hazine Müşteşarlığı'nın konu ile ilgili kararnameyi kendileriyle paylaştığını, çalışmaların devam ettiğini belirtti.

UZUN VADELERLE...
Öte yandan, kredilerin faiz oranı yüzde 12 olacak. Yüzde 50 Hazine sübvansiyonu olduğu için esnaf yüzde 6 faiz ödeyecek. Vadesi 1 yıla kadar olan kooperatif kredilerinde faizin yüzde 5 olması, 25 bin liranın üzerinde kredi kullananların maliyetinin ise 1-2 puan daha artması bekleniyor. İşletme kredisi şahıs üst limiti 100 bin lira olarak devam edecek. Vadeler uzun olacak.

KREDİ NASIL ALINACAK?
Kredi kullanmak isteyen esnafın, bir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Koopereatifi'ne üye olması gerekiyor. Esnaf, kooperatife başvuracak. Kooperatif başvuruyu Halk Bankası'na bildirecek. Banka da gerekli incelemeleri yapıp kredi başvurusunu işleme alacak.

İNTİBAK KOMİSYONDAN GEÇTİ
Emeklilerin dört gözle beklediği intibak yasasında sona yaklaşılıyor. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, 2000 yılından önce emekli olanların maaşlarını düzeltmeyi öngören ve 'intibak' tasarısı olarak adlandırılan yasa tasarısını, 'tali' komisyon sıfatıyla benimsedi. Tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldükten sonra Genel Kurul'un gündemine gelecek.