BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Esnafa kolay kredi yolu

Vergi ve prim borçlularına uygulanan gecikme cezasının, yeniden yapılandırılması üzerinde çalışılıyor.

Abone ol

Birikmiş vergi ve sigorta prim borçları, yüksek ceza faizi yerine aynı dönemdeki Hazine borçlanma maliyeti ya da ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) enflasyon dikkate alınarak yeniden hesaplanacak. Anapara aynı kalacak ancak faiz tutarları yarı yarıya inecek. Yeni borç taksitlendirilerek ödeme kolaylığı sağlanacak. Ödeme kolaylığı yeni yatırım ve istihdamın önünü açacak.

HAZİNE FAİZİ ALTERNATİF

Bugün'den Erdoğan Süzer'in haberine göre birikmiş faiz borçlarının yeniden belirlenmesinde 3 alternatif üzerinde duruluyor. Birinci alternatif Hazine’nin iç borçlanma faiz maliyeti. İkincisi, aynı dönemde gerçekleşen enflasyon, üçüncüsü de banka kredi faiz oranları.  Bu alternatif oranlardan birinin doğrudan uygulanmasından çok birkaç puan yükseltilerek hesaplanması üzerinde duruluyor.

Gecikme ceza faizi 2006 yılından 2009’un kasım ayına kadar aylık yüzde 2,5; o tarihten bugüne de yüzde 1,95 olarak uygulandı. Buna göre yıllık bazda birikmiş borçlar önce yüzde 30 zamlandı, şimdi de yüzde 23,4 oranında artıyor. Oysa aynı dönemde Hazine’nin ortalama iç borçlanma maliyeti yüzde 16 düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemdeki ÜFE de yıl sonu yüzde 5,93 ila yüzde 11,58 aralığında seyretti.

FAİZ YARI YARIYA DÜŞÜYOR

Yeniden yapılandırmada Hazine faizi baz alındığı takdirde yüzde 30’luk ceza yüzde 15’ler seviyesine inmiş olacak. Bu da faiz borcunun yarı yarıya indirilmesini gündeme getirecek. Taksit sayısı olarak ise 18 ila 24 ay üzerinde duruluyor.

50 MİLYAR TL GELEBİLİR

Devletin yaklaşık 82 milyar lira vergi, 56 milyar lira da SGK prim alacağı bulunuyor. Yeniden yapılandırma sayesinde alacağın tümünün tahsil edilmesi beklenmiyor. Ancak geniş bir katılım sağlanması halinde yaklaşık 50 milyar liralık birikmiş alacağın tahsilinin öne çekilebileceği ifade ediliyor. Geri kalan alacaklar ise mevcut yöntemle tahsil edilecek.

Af milyonları etkiliyor

* SGK’ya 2,1 milyon esnaf ile 700 bin çiftçinin prim borcu var. SGK’ya kayıtlı her 100 esnaf ve sanatkârdan 65’i, her 100 çiftçiden de 66’sı SGK’ya borçlu.

* SGK’ya prim borcu olan işveren sayısı 1 milyon civarında.

* Maliye’ye 850 TL ve üzerinde vergi borcu olan mükellef sayısı 7 bin 551. Bunların çoğu büyük ve orta ölçekli işverenlerden oluşuyor.

* Maliye’ye vergi borcu olan vatandaşlar da dikkate alındığında vergi borçlusu sayısı milyonlarla ifade ediliyor.

İhale yasağı bitecek

* Kamu ihalelerine giremeyen, KOSGEB kredileri ve teşvikler ile bankaların yeniden yapılandırma imkanlarından yararlanamayanların yasağı bitecek. Kredi imkanına kavuşan işveren işini büyütüp işsize iş kapısı açacak.

* Borcu nedeniyle yüzde 5’lik istihdam teşvikinden yararlanamayan işveren ve esnaf, bu haktan yararlanmaya başlayacak. Maliyeti azalan işveren yeni personel alacak.

* SGK’nın sağlık hizmetlerinden yararlanamayan esnafa hastane kapıları yeniden açılacak. 

* Devlet de borç yapılandırması sayesinde milyarlarca lira taze kaynağa kavuşacak. Yeni kaynak bulan devlet daha az borçlanacak. Borçlanma maliyeti azalacak.