BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Esnaf tefecinin kucağında!

Bankalar kredi musluğunu kısınca paraya sıkıyan esnaf, mecburen tefeciye sarılıyor. Peki sistem nasıl işliyor?

Abone ol Bankadan 'hayır' yanıtı alan sicili kötü esnaf tefeciye gidiyor ve % 2.5 faiz yerine yüzde 6 ile borçlanıyor.

Piyasadaki nakit sıkışıklığı, esnafı yeniden tefecilere yöneltti. Kriz nedeniyle kredi vermekte temkinli davranan bankalar, firmaların bilançosuna ya da siciline bakıyor.

Bankadan “hayır” yanıtını alan esnaf yüksek faizle tefeciye yöneliyor. Bankaların ortalama aylık faiz oranları 2-2.5 arasındayken; aylık yüzde 6-8 arasında değişen faizlerle para veren tefeciler, piyasadaki çekleri de yüksek kesintilerle kırıyor.

İKRAZATÇILARA DİKKAT

Tefecilerin yanı sıra “ikrazat” adı altında çalışan firmalar da yine yüksek faizlerle esnafı borç sarmalına sokuyor. Günlük gazetelere ilanlar vererek müşteri bulan ikrazatçılar yüzde 3.83 faizle, vergiler ve komisyon hariç müşteri çeklerini kırma sözü veriyor.

AİLEVİ FELAKETLER

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, kredi bulamayan KOBİ’lerin alternatif olarak kredi kartları ile sanal alışveriş yapmak durumunda kaldıklarını savunarak, piyasadaki likidite darlığının herkesten çok tefeciyi memnun ettiğini öne sürdü. Günü gelen çekleri ödeyemeyen KOBİ’lerin katmerli faiz ödeyerek ve yeni çeklerle takas ederek borcunu sürekli ötelediğini bildiren Özgenç, borç sarmalından çıkamamanın ailevi felaketlere sebep olduğunu ileri sürdü.

35 BİN YTL’LİK ÇEKİN 7 BİNİNİ TEFECİ KAPTI

Küçük esnaf, şu anda çoğunlukla 3-4 ay vadeli çekleri için tefecinin yolunu tutuyor. Beklemeye tahammülü olmayan, borçluları kapıda olan esnaf, çek tahsilatından kesintiye katlanıyor. Kağıthane’de düğmecilik yapan bir esnaf, Bugün'e 35 bin YTL’lik çekini tavsiye üzerine tefeciye bozdurduğunu şöyle anlattı: “Borcum vardı. Acil para gerekiyordu. Tefeciye gittim. 7 bin 350 YTL’yi anında kestiler. Elime 27 bin 650 YTL para geçti. Şimdilik atlattım. Ama bu beni en fazla bir ay götürür.”  (Meral Gündoğdu/Bugün)