BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Eskişehir Valisi Gezi Parkı olaylarını değerlendirdi

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, günlerdir Taksim için Eşkişehir’de eylem yapan gruba polisin soğukkanlı davrandığını, halkın provokasyona...

Abone ol

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, günlerdir Taksim için Eşkişehir’de eylem yapan gruba polisin soğukkanlı davrandığını, halkın provokasyona gelmediğini belirterek, sokakların işgal edilmesine kesinlikle müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Düzenlediği basın toplantısında, bir süredir Taksim Gezi Parkı eylemlerine paralel Eskişehir’de de direniş amaçlı oluşturulan çadır eylemi olduğunu beliren Vali Tuna, bu süreçte polisin çok duyarlı ve hassas hareket ettiğini söyledi. Polisin soğukkanlı davrandığını, tahriklere kapılmayarak yapması gerekenleri yapmaya çalıştığını anlatan Vali Güngör Azim Tuna “Bu konuda Eskişehir halkına da teşekkür etmek gerekiyor. Eskişehir’in medeni ve gayet anlayışlı olan insanı da bu süreçte kendisini bir takım aşırı uçlardan ve bu işi provoke etmek isteyenlerden sıyırmasını bilmiş ve bu doğrultuda demokratik tepkilerini kabul edilebilir yollarla ifade etmeye çalışmıştır. Bu güzel bir gelişmedir. Böyle bir şehirde görev yapmak bizin için onur vericidir. Maalesef bizim beklememize rağmen azınlık ve marjinal bir grup, dışarıdan desteklerle eylemlerini sürdürdüler. Bu desteği kimler verdi kamuoyunda biliniyor. Destek verenlerin kendilerine göre haklı ve makul gerekçeleri olabilir, ama bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Onlar da bizim çocuklarımız, onları ötekileştirmiyoruz ama yaptıklarının yanlış olduğunu kesinlikle söylemek lazım. Hiçbir şekilde iletişime imkan vermeyen bir grup bunlar. İlk günlerde yaşanan kamu mallarına zarar vardı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

"ESNAFIMIZ ÇOK ZARAR GÖRDÜ"
Bugün sadece çadırların kaldırılışı sırasında ve akabinde grubun dağılmaması üzerine polisin müdahalesi sırasında taşla karşılık verildiğini, grupların tekrar yollara barikat kurarak kamu ve araçların trafiğinin engellemeye devam ettiklerini anlatan Vali Tuna “Şu anda yine Espark’a yönelik bir değişik amaçlı toplantı gösteriye yürüyüşleri izinsiz ve kanun dışıdır. Kendilerini buradan uyarıyoruz. Basın açıklamalarını tabiî ki yapsınlar, ama izinsiz toplantı gösteri yürüyüşü yapmasınlar, yolları işgal etmesinler esnafın işine engel olmasınlar. Esnafımız çok zarar görmüş. Espark’ın önünde çadırların kaldırılması onları memnun etmiştir. Bu bizim görevimizdi görevimizi yaptık. Herhangi bir hasar, zarar ziyan ve yaralanma sebep olmadan bunları yapmış olmamız bizim için önemli bir kazançtır” diye belirtti.

"SOKAKLARIN İŞGAL EDİLMESİNE KESİNLİKLE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"
Bir basın mensubunun “Eylemciler taleplerini iletmek için sizinle görüşme istekleri olursa buna sıcak bakar mısınız?” sorusuna karşılık Tuna “Validen isteyecekleri ne talepleri olabilir ki. İstanbul’daki bir konuyla alakalı bir eylem. Burada yapılan bir eylem için Eskişehir valisinden ne isteyebilirler” dedi. Göstericilerin, stadyum ve fidanlık gibi konularda eylemleri olduğunu hatırlatılması üzerine de Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna şunları söyledi:
“Bu sonradan ona dönüştü. Şimdi bugün stadyum, vilayet fidanlığı gibi birileri sürekli bir takım bahanelerle sokakların işgal edilmesini arzu ediyor. Buna kesinlikle müsaade etmeyeceğiz arkadaşlar. Demokratik ve meşru platformlarda konuşulabilir. Muhatabımızın kim olduğu önemli. Bir takım marjinal grupların, aşırı grupların insanları ile mi görüşeceğiz? Karşımıza siyasi partiler gelsin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri gelsin. Hepsiyle konuşup tartışalım ama bunda seçici davranacağız. Yolun ortasına hiçbir şey yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Oradaki amaç trafiği engellemek ve yolu kapatmaktır. Yine bu tür girişimler olabilir, ama müsaade etmeyeceğiz kusura bakmasınlar. Belediyeler gidip görüştü ama bunlar kimseyi dinlemiyorlar. Başkalarıyla sosyal medyadan iletişime geçiyorlar. Eskişehir’dekiler İstanbul’dakiler kadar zarar verici değiller. Sevindirici olan tek şey bu kişilerin belli bir seviyeyi muhafaza edebilmeleridir.”
Başka bir soru üzerine Vali Tuna, sabahki müdahaleler sırasında 7-8 gözaltı olduğunu, devamında bu sayının artmış olabileceğini de anlatarak “Herhangi bir yaralı yok. Esnafımızın dükkanında bir zarar yok. Sadece belediyenin kaldırımlarını söktüler görünen tek zarar bu” diye belirtti.

ESKİŞEHİR’İN GÜVENSİZ BİR ŞEHİR OLARAK ALGILAMASINI SAĞLAMAYA KİMSENİN HAKKI YOK
Muhtemel olaylar karşısında polisin tavrının ne olacağını yönündeki bir soruyu karşılık ise Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna Vali şunları söyledi:
“İnsanların sürekli sokakta olduğu bir saat olduğu için polis olarak müdahale ettiğimiz takdirde insanlar da olumsuz etkilenecek. Bunu istemiyoruz, ama mecbur kalırsak gerekirse müdahale edilir. Orada 1-2 çadırdan bir şey olmaz. Artırılırsa müdahale edilir. Akşam olmazsa sabah müdahale olur. Bu işin çıkışı olmayacağını bilsinler. Aslında belki son gelişmeler olmasa. Bize ‘Biz zaten bundan vazgeçecektik, kendimiz dağılacaktık’ dediler. Ben burada samimi olduklarını düşünmüyorum. Öyle olsa kendileri bırakırdı. Bu noktadan sonra genç arkadaşlarımızın söylediklerine inanıp iyi niyetli olmalarını beklemek bizim açımızdan çok uygun değil. Burada yüz binlerce insan yaşıyor. Onların çıkar ve haklarını korumak konusunda gerekeni yapmak zorundayız. Burada bir ihlal söz konusu. Bozulan kamu düzeninin geri getirilmesi lazım. Temennimiz biraz daha gençlerimizin akıllarını başlarına almaları. Verecekleri mesajları verdiler bundan sonra devam ettirmeleri onlar açısından doğru değil. Kötü niyetli olduklarını düşünmek istemiyorum. Bu konuda istense daha kötü şeyler yaşanabilirdi, ancak fırsat verilmedi. İçlerinde provokatör grup var. Diğerleri bu işin çok fazla bilincinde olmayan ve kullanılan insanlar diye düşünüyoruz. Bunu biliyoruz. Bunların üniversite öğrencisi olması da işin başka bir düşündürücü yanı. Hiç kimsenin kabul edemeyeceği meşru olmayan bir yana gidiliyor. Toplumsal destek arıyorlarsa böyle bir destek alınmaz. Ben Eskişehirli olduklarını düşünmüyorum. İnsanların burayı güvensiz bir şehir olarak algılamasını sağlamaya kimsenin hakkı yok. Eskişehir Türkiye’nin en huzurlu şehri. Bunun muhafaza edilmesi gerekir.”
(İHA)