BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Eski Vatikan elçisine pedofili cezası

Katolik Kilisesi'ndeki pedofili skandalına adı karışan Vatikan'ın eski Dominik Cumhuriyeti Büyükelçisi Wesolowski cinsel tacizden suçlu bulundu ve dini görevden alındı. Wesolowski, ilk ceza alan papalık büyükelçisi oldu.

Abone ol

Katolik Kilisesi'ndeki pedofili skandalına adı karışan Vatikan'ın eski Dominik Cumhuriyeti Büyükelçisi Monsenyör Jozef Wesolowski cinsel tacizden suçlu bulundu ve dini görevden alındı. Bir papalık büyükelçisi ilk kez böyle bir cezaya çarptırılırken bu kararın ardından Wesolowski'nin tutuklanmasının önü de açılmış oldu.

Polonya asıllı 66 yaşındaki Monsenyör Wesolowski, 2008'de Vatikan'ın Dominik Cumhuriyeti büyükelçiliğine getirilmişti. Wesolowski'nin bu görevi sırasında Dominik Cumhuriyeti'nde çocuklara cinsel tacizde bulunduğu iddia edilmiş ve Papa Francesco Ağustos 2013'te büyükelçiyi görevden alarak Vatikan'a geri çekmişti.

Pedofili suçlamaları yüzünden Wesolowski hakkında Dominik Cumhuriyeti ve Polonya'da soruşturma açılmıştı. Vatikan'da ise, Engizisyon Mahkemesi'nin günümüzdeki devamı niteliğinde olan İnanç Doktrini Örgütü'nde Wesolowski hakkında inceleme başlatılmıştı.

Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi bugün yaptığı açıklamada, İnanç Doktrini Örgütü'nün Wesolowski'yi suçlu bularak dini görevden alma kararı verdiğini söyledi.

"Laikleştirme" olarak adlandırılan ceza, Wesolowski'nin artık din adamı olarak görev yapamayacağı ve dokunulmalık hakkından yararlanamayacağı anlamına geliyor.

Vatikan'dan geçen ay yapılan açıklamaya göre, 2004'ten bu yana 848 papaz çocuk istismarı nedeniyle meslekten men edilse de bu ceza, bu kadar yüksek seviyedeki bir papalık temsilcisine ilk kez uygulanıyor.

Wesolowski'nin karara itiraz etmek için 2 ay süresi bulunuyor. Eğer bu sürecin sonunda hakkındaki hüküm nihai hale gelirse bu kez eski büyükelçi hakkında Vatikan'da ceza davası da açılabilecek.

Papa mağdurlarla görüşecek

Vatikan Basın Sözcüsü Lombardi bugünkü açıklamasında, "Wesolowski bugüne kadar hareket özgürlüğüne sahipti. Ancak İnanç Doktrini Örgütü'nün kararından sonra, suçun ağırlığına uygun olarak hakkında bütün önlemler alınabilecek" diyerek eski büyükelçinin tutuklanması ihtimalinin de bulunduğunun altını çizdi.

Wesolowski davası Vatikan'ı BM karşısında da zor durumda bırakmıştı. BM Çocuk Hakları Komisyonu, Vatikan yönetimini pedofili olaylarının üzerine gitmemek ve sorumluları adalete teslim etmemekle suçlamıştı. Geçen aylarda BM Çocuk Hakları Komitesi'nde konuyla ilgili bir oturum yapılmış ve Vatikan'ın BM Temsilcisi Monsenyör Silvano Tomasi, "sorguya çekilmişti".

Vatikan, Wesolowski'yi yargılanmak üzere Dominik Cumhuriyeti'ne iade etmediği için eleştirilirken, Monsenyör Tomasi, Wesolowski'nin Vatikan vatandaşı olması nedeniyle, gerek görülürse burada yargılanacağını söylemişti.

Papa Francesco, geçen yıl göreve gelmesinden birkaç ay sonra, Ağustos 2013'te Wesolowski'yi görevden almıştı. Papa Francesco, kilise görevlilerinin cinsel tacizine uğrayanlardan af dilemiş ve "Satanist ayinine" benzettiği pedofili suçlarına "sıfır tolerans" gösterileceğini söylemişti.

Papa'nın gelecek hafta da Vatikan'da cinsel taciz mağdurlarıyla bir araya gelmesi bekleniyor