BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.477,90
HABER /  GÜNCEL

Eski MİT'çi Öneş'in korkutan İdlib açıklaması: Türk askerine...

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, İdlib'te Türk askerlerinin bulunduğu gözlem noktalarına provokatif saldırıların olabileceğini iddia etti. Öneş'e göre azmettiriciler farklı çıkarları olan ABD, Rusya, İran veya Suriye olacak.

Abone ol

Tahran Zirvesi’nin ardından İdlib’e dönük olası gelişmelerin odağında “provokasyon” beklentisi var. Kimyasal saldırı ve İdlib’deki Türk gözlem noktalarının hedef alınması en çok dillendirilen iddialar arasında yer alıyor. Milliyet yazarı Tunca Bengin, eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş ile İdlib'i konuştu ve dikkat çeken açıklamaları köşesine taşıdı:

Sıcak çatışmaların tırmanma ihtimali
“Suriye rejim güçleriyle Rusya ve İran radikal, cihatçı grupları İdlib’den çıkarma konusunda operasyonlarını devam ettirecekler ve bu arada tabii ki provokatif hareketler de karşımıza çıkabilir. Hele hele İdlib’deki güvenlik karakolları bölgesindeki Türk askerlerine yönelik provokatif hareketler olursa sıcak çatışmaların tırmanma ihtimali de var. Riskli bir süreç içindeyiz.”

Bakan Çavuşoğlu'ndan İdlib açıklaması

İbrahim Kalın'dan İdlib tepkisi: Türk askeri varken...

Saldırı kimlerden gelebilir
“Burada farklı çıkarları olan ABD’den gelebilir. Rusya’dan,İran’dan, Suriye’den gelebilir.”

Kimin yaptığı anlaşılmaz mı?
“Nasıl bileceksiniz. O kadar karmaşık bir bölge ki.  Eğer Türkiye’yi işin içine çekmek istiyorlarsa ki Rusya ABD ile Türkiye’yi çatıştırmak ister her zaman için. İran da ABD ile Türkiye’yi çatıştırmak ister ve Türkiye’yi meselenin içine çekmek için böyle provokatif hareketleri yapabilir. Tabii ABD’nin de Astana sürecini baltalamak, Türkiye, Rusya, İran dayanışmasını bozmak için provokatif hareketleri gizli servisi CIA vasıtasıyla veya cihatçılar ya da başka terör gruplarıyla her zaman yapması mümkün.”

Yani dost görünen ya da masada barışçıl çözüm arayışı havası veren ülkeler “derin” hamlelerle Türkiye’yi bir anda zora sokabilir. Tabii aynı durum Tahran Zirvesi’nde dillendirilen ABD’nin, dolayısıyla da PKK/PYD’nin Fırat’ın doğusundan çıkarılma sözleri için de geçerli. Öneş, devam ediyor:

“İran o konuda PKK/PYD meselesini açıklıkla gündeme getirmedi daha ziyade Fırat’ın doğusundaki ABD işgalinin sonlandırılması üzerinde durdu. Tabii ki ABD’nin sonlandırılması PYD’yi de etkileyen bir mesele ama İran ondan ziyade ABD işgalinin sonlandırılması konusunda Türkiye’ye destek verdi..."