BIST 10.087
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.407,48
HABER /  DÜNYA

Eski Irak bayrağını istemiyoruz

Irak'ta Barzani'nin başlattığı bayrak krizi giderek farklı bir boyut kazanmaya başladı

Abone ol

Kuzey Irak'taki yönetimin başkanı Mesut Barzani, bölgedeki Irak bayraklarını indirme kararını ABD Büyükelçisi ile görüşerek, ''Bağdat'taki merkezi hükümet yeni bir Irak bayrağını onaylarsa, onu asmaktan gurur duyacağız'' dedi.

AP'nin haberine göre Barzani, kendisini bugün ziyaret eden ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad'a, ''Irak bayrağının burada dalgalanması için, Irak hükümetinin yeni bir bayrağı onaylaması gerekir'' dedi.

Barzani, yeni bayrak onaylandığında, onun, Kuzey Irak'ta dalgalanmasından ''gurur duyacaklarını'' ifade etti. Barzani, Erbil'de yapılan görüşmede ABD Büyükelçisine hitaben, ''federal, çoğulcu bir Irak'a olan bağlılığımızı vurgulamak istiyorum'' ifadesini de kullandı.

Barzani, Irak'ta federal yapıyı desteklediğini kaydederek, diğer bölgelerde de Kuzey Irak'taki Kürtlerin oluşturduğu gibi, ''özerk bölgeler oluşturulmasını'' istediğini belirtti. Irak'ta federalizm istediklerini ifade eden Barzani, bunun ''en iyi çözüm'' olacağını ve Irak'taki tüm halkların yararına olacağını, gücün merkezde yoğunlaştığı bir otoriter yönetimin, halkların çıkarına olmayacağını kaydetti.

ABD Büyükelçisi Halilzad da, Barzani'nin, ''merkezi totaliter bir yönetimin Irak'ta işlevsel olmayacağı'' görüşünü kabul ettiğini, bunu geçmiş yönetimin durumunun da teyit ettiğini, ancak ne tip bir federasyon kurulacağının ve ülke güvenliğine katkı yapıp yapmadığının belirlenmesinin önemli olduğunu ifade etti. Halilzad, federasyonun yapısı konusunda ülkedeki tüm güçleri kapsayan bir uzlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu, bu durumda federasyonun işlevsel hale geleceğini, ancak ne tip bir federasyon olacağı konusunda uzlaşmaya varılmazsa, bunun tam tersine, görüş ayrılıklarını derinleştirerek güvenliği tehdit eden bir faktör olacağını söyledi.