BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Eski gerilla Bogota belediye başkanı oldu

Seçim kampanyası boyunca yolsuzluk karşıtı söylemiyle destek toplayan eski devrimci gerilla Gustavo Petro, Kolombiya'nın başkenti Bogota'nın yeni belediye başkanı oldu.

Abone ol

Kolombiya'da yapılan bölgesel ve yerel seçimler sonucunda başnet Bogota'da yarışı eski gerilla Gustavo Petro kazandı.

Elli bir yaşındaki Petro seçim sürecinde sürdürdüğü "sıfır yolsuzluk" kampanyası sonucunda oyların yüzde otuz ikisini toplamayı başardı.

Başkentteki seçimde devlet başkanı Uribe'nin desteklediği aday Enrique Penalosa ise oyların yüzde yirmi beşini toplayarak yarışı Petro'nun ardından ikinci olarak noktaladı.

Seçim sonucunu barışın ve mutabakatın zaferi olarak değerlendiren Gustavo Petro 1980ler boyunca etkin olan M-19 isimli devrimci örgütün üyesiydi.

Petro bu önemde ateşli silah bulundurmak suçundan on sekiz ay hapis yatmış ardında aftan yararlanarak serbest kalmıştı.

Petro Gustavo 2006 yılında senatör görevindeyken siyasetçilerle sağcı çeteler arasındaki bağlantıları ifşa ederek yaklaşık altmış kişinin tutuklanmasını sağlamıştı.

Gustavo geçen yıl ise eski Bogota belediye başkanı Samuel Moreno'nun ihale yolsuzluklarını belgeleyerek, Moreno'nun yargılanmasına sebep olmuştu.

Uzmanlar Kolombiya'da Bogota belediye başkanlığının cumhurbaşkanlığı ardından en etkili siyasi makam olduğu görüşünde birleşiyorlar.

Bu arada kampanya sürecinin bir hayli gergin geçtiği ve 41 adayın hayatını kaybettiği seçimlerde, oylama sırasında ciddi bir sorun yaşanmadığı bildirildi.