BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.495,36
HABER /  DÜNYA

Esed'den kimyasal silah yalanı! Hepsini imha etmiş...

Suriye'de muhaliflerin olduğu bölgelerde sık sık kimyasal silahlarla katliam yapan Suriye Devlet başkanı Beşar Esed, "Biz kimyasal silahları tamamen imha ettik. Bizim 2013'ten bu yana Suriye'de kimyasal silahımız yok" iddiasında bulundu.

Abone ol

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, Rusya’nın başta Suriye olmak üzere dünyanın farklı yerlerindeki askeri ve politik varlığının, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra kaybedilen küresel güç dengesinin yeniden sağlanması için önemli olduğunu belirtti. Rus NTV televizyonuna konuşan Esed, "Biz kimyasal silahları tamamen imha ettik. Bizim 2013'ten bu yana Suriye'de kimyasal silahımız yok" dedi. 

"Kimyasal silah masalları, Suriye hükümetine yönelik politik çizginin bir parçası" diyen Esed, "Onların ordusu, kontrolündeki teröristler, Suriye'nin bazı bölgelerinde yenilgi alınca bu masallara başvuruyorlar" iddiasında bulundu. Kimyasal silah hikayesinin, doğrudan askeri müdahale ve Suriye ordusuna saldırılar için bahane olduğunu öne süren Esed, "Bu çok kez yaşandı ve kontrol altındaki teröristler her yenilgi aldığında kimyasal silah masallarını duyuyoruz. Ne zaman galip gelsek onlar mantığa karşı gelerek bu masala baş vuruyor. Ama bu Suriye'deki teröristlere destek için bahane" ifadelerini kullandı.

'BATI SURİYE'NİN YENİDEN İNŞASINA KATILAMAZ'... Bazı Batılı politikacıların, Suriye'nin yeniden inşasına mevcut hükümet kaldığı sürece yardımcı olmayacakları yönündeki ifadeleri değerlendiren Esed, "Bu, Suriye savaşı boyunca Batı'nın en iyi açıklaması" dedi. Yeniden yapılanma konusuna Avrupa ve ABD'yi çekme niyetinde olmadıklarını söyleyen Esed, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz. Para ile gelsinler ya da gelmesinler. Borç mu yardım mı verecekler, ne olursa olsun, Batı'ya ihtiyacımız yok. Batı, ‘dürüstlük' kavramına çok uzak, onlar vermiyor sadece alıyor".

Ülkesinin sadece kendi gücüne ve zor durumlarda dostların yardımına güvendiğini kaydeden Suriye lideri, "Muhtemelen Suriye'nin yeniden yapılanması daha fazla zaman alacak ama yine de endişe için sebep yok" diye konuştu. Birçok Avrupa şirketinin Suriye pazarına girmeye çalıştığına dikkat çeken Esed, ama tek dertlerinin para olduğunu kaydederek, "Söz konusu savaş sonrası ülkenin yeniden inşası olunca bu yaklaşık 400 milyar demek, bu kocaman bir piyasa, tam bir ekonomi, yatırımlar demek" ifadelerini kullandı.

"Suriye ve Rusya arasındaki dostluk 60'tan fazla yıldır devam ediyor. Askeri işbirliği anlaşmasının üzerinden 40 yıldan fazla zaman geçti" diyen Esed, Rusya ile ilişkilerde iki temel opsiyonun olduğunu belirterek, "Öncelikle Suriye ve Rusya teröre karşı mücadeleye ve dünyanın neresinde olursa olsun onu yenmeye odaklanıyor. Bu ilk opsiyonumuz ve hedefimiz. İkinci opsiyon uzun vadeli. Rusya, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra kaybedilen küresel dengenin onarılmasında çok önemli rol oynuyor. Dünyada güç dengesinin yeniden sağlanması için Rusya'nın Suriye, Ortadoğu ve dünyanın diğer yerlerindeki askeri ve politik varlığı çok önemli" yorumunda bulundu.