BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.438,24
HABER /  DÜNYA

Esad, petrol yataklarını ateşe verir!

Suriye'den kaçan en üst düzey sivil bürokrat olan Hüsamettin'in iddiasına göre, Esad, Deyr ez Zor kentinin kontrolünü kaybetmesi halinde bu bölgedeki petrol yataklarını ateşe verecek.

Abone ol

Suriye'nin eski Petrol Bakan Yardımcısı Abdo Hüsamettin, Suriye lideri Beşar Esad'ı, Humus ve Banyas'taki petrol rafinerilerinden elde ettiği geliri halkına karşı katliam yapmak için kullanmakla suçladı. Suriye'den kaçan en üst düzey sivil bürokrat olan Hüsamettin'in iddiasına göre, Esad, Deyr ez Zor kentinin kontrolünü kaybetmesi halinde bu bölgedeki petrol yataklarını ateşe verecek.

Hurriyet Daily News'tan İpek Yezdani'ye konuşan Hüsamettin, Suriye rejiminin Humus ve Banyas'ta iki büyük petrol rafinerisi işlettiğini ve ordunun yakıt ihtiyacının bu rafinerilerden elde edilen petrolle sağlandığını söyledi.

Dört ay önce görevini bırakıp kaçan ve bir süredir Türk hükümetinin koruması altında İstanbul'da yaşayan Hüsamettin, "Esad acımasızca yürüttüğü operasyonların devamını bu rafineler aracılığıyla sağlıyor. Suriye bu günlerde yurt dışına petrol ihraç etmiyor ve tüm petrolü halkından çok ülkedeki askeri araçların yakıt ihtiyacı için kullanıyor" dedi.

Suriye eski Petrol Bakanı, "Bu rejim insanları acımasızca katlediyor. Suriye'deki durumu daha fazla kabul edemedim ve görevimi bırakıp ailemle birlikte kaçmaya karar verdim. Eşimi ve çocuklarımı da alıp kaçtıktan sonra rejim oradaki tüm malvarlığıma el koydu" diye konuştu.

Hüsamettin 8 Mart'ta Youtube'da yayımlanan bir videoda, Suriye'deki görevini bırakıp kaçtığını ve muhaliflerin safına katıldığını açıklamıştı. Suriye’den önce Ürdün'e kaçan ardından da Türkiye'ye geçen Hüsamettin, bir süredir de Türk hükümetinin kendisine tahsisi ettiği korumalarla İstanbul'da yaşadığını söyledi.

"PETROL YATAKLARINI ATEŞE VERİR"

Son dönemde Suriye’nin doğusundaki petrol yatakları açısından zengin bir bölge olan Deyr ez Zor kentinde rejim yanlısı güçlerle muhalif güçler arasındaki çatışmaların arttığını belirten Hüsamettin ilginç bir de iddia ortaya attı:

“Eğer rejim Deyr ez Zor üzerindeki kontrolü kaybederse, buradaki petrol yataklarını ateşe verir ve yok eder."

"KOLTUĞUNU BIRAKMAZ"

Suriye’den kaçmadan önce Esad’ın en yakın çevresindeki bürokratlardan biri olan Hüsamettin, uluslararası kamuoyunun baskısı altındaki Esad’ın görevini kendi isteğiyle bırakacağını sanmadığını belirtti.

Hüsamettin, “Ben Esad’ı da, onun yakın çevresindekileri de tanıyorum. Ne Esad, ne de onun etrafındakiler iktidardan çekilmeyi düşünecektir” dedi.