BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.429,38
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Erzincan'ın beyaz madeninde yaz bolluğu

Erzincan'ın Kemah ilçesindeki tuz ocaklarında, havaların sıcak gitmesi sebebiyle üretimde artış yaşanıyor.

Abone ol

Türkiye'nin önemli tuz kaynaklarından biri konumunda bulunan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin tuz ihtiyacına cevap veren Erzincan'ın Kemah ilçesindeki tuz ocaklarında, havaların sıcak gitmesi sebebiyle üretimde artış yaşanıyor.

Erzincan'ın Kemah ilçesinde doğal yöntemlerle çıkarılan Kemah tuzunda, iklim şartlarının elverişli olması nedeniyle bu yıl üretimde artış yaşanıyor. Kemah tuzu, kendine özgü tadı, berrak rengi ve sertliğiyle tercih edilirken, yetkililer Kemah tuzunun sahtesine karşı uyarıyor.

Yıllık 5 bin tonun üzerinde üretim yapılan tuz ocağının tarihi Osmanlı dönemine dayanıyor. Erzincan'a 55, Kemah ilçesine ise 5 kilometre uzaklıkta bulunan Kömür köyü civarına Osmanlı döneminde kurulan ve Fransızlar tarafından yapılan 100 metre uzunluğundaki tünelden memba olarak borular vasıtasıyla havuzlara taşınan su, havuzlarda dinlendirildikten sonra tuz haline dönüştürülüyor. Burada 2 gün dinlendirilen ortalama 27 derecedeki su, daha sonra tuz haline dönüşüyor. Bir havuzdan ortalama 250 kilogram tuzun elde edildiği ocakta, 15 personel çalışıyor. Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletildikten sonra özelleştirilen tuz ocağı, 2000 yılından itibaren Metin Tanrıkulu tarafından işletiliyor. Yılda ortalama 6 ay faaliyet gösteren tuz ocağı, Erzincan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin tuz ihtiyacını karşılıyor.

150 HAVUZDA TUZ ÜRETİMİ YAPILIYOR

 Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatname'de de adı geçen Kömür Köyü Tuz Ocağı'nı Osmanlılar döneminde Ermenilerin çalıştırdığını açıklayan tuz ocağı çalışanlarından Müslüm Altınsoy, 7 yıldır tuz ocağında çalıştığını ve evinin geçimini buradan sağladığını belirtti.
Tuz ocağında güneş ışınlarının yardımı ile buharlaşan suyun ardından havuzlar içerisinde kalan tuzların işçiler yardımı ile toplandığını açıklayan Altınsoy, "Memba olarak üretilen tuz, kaya tuzuna oranla daha ilgi görüyor. Özellikle salamura için tercih edilen Kemah tuzu insanların tercihi oluyor. Bu bölgeyi ziyaret eden vatandaşlar tuzlaya gelerek özel paketler halinde hazırlanan tuzları alıyor." diye konuştu.

Berrak rengi, tadı ve sertliğiyle tanınan Kemah tuzunun ünü Erzincan ve Doğu Anadolu Bölgesi'ni aşarken, üreticiler ise farklı yörelere ait tuzların Kemah tuzu adı altında satıldığını söyleyerek, tepki gösteriyor. Tuz işletmesinin sahibi Metin Tanrıkulu, değişik illerden çıkarılarak Kemah tuzu adı altında satılan tuzların kalitesinin Kemah tuzunu tutmadığını söyledi.