BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.309,13
HABER /  SEÇİM

Erzincan seçim sonuçları 1 Kasım 2015 nasıl çıkar?

ERZİNCAN seçim sonuçları nasıl çıkar sorusunun yanıtı için 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarına bakmak gerekiyor. Son seçim anketlerine bakıldığında 1 Kasım seçim sonuçları benzer çıkacak görünüyor.

Abone ol

ERZİNCAN 1 Kasım 2015 sabahı milletvekili genel seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanırken erken seçim sonuçları büyük merak konusu. Erzincan seçim sonuçlarının işareti 7 Haziran seçimlerinde gizli. Partilerin 1 Kasım seçimi için Erzincan milletvekili adayları şu isimlerden oluşuyor;

ERZİNCAN 1 KASIM SEÇİMİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Adalet ve Kalkınma Partisi 
1- Sebahattin Karakelle 
2- Serkan Bayram 
Cumhuriyet Halk Partisi 
1- Erdoğan Özyalçın 
2- Yalçın Tanrıverdi 
Milliyetçi Hareket Partisi 
1- Hüseyin Seçer 
2- Ahmet Kaya 
Halkların Demokratik Partisi 
1- Hasan Ulucan 
2- Gülsüm Kaya 

HANGİ İL KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARACAK?
1 Kasım erken seçiminde YSK'nın açıkladığı listeye göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısı şu şekilde;

"Adana 14, Adıyaman 5, Afyonkarahisar 5, Ağrı 4, Amasya 3, Ankara 32, Antalya 14, Artvin 2, Aydın 7, Balıkesir 8, Bilecik 2, Bingöl 3, Bitlis 3, Bolu 3, Burdur 3, Bursa 18, Çanakkale 4, Çankırı 2, Çorum 4, Denizli 7, Diyarbakır 11, Edirne 3, Elazığ 4, Erzincan 2, Erzurum 6, Eskişehir 6, Gaziantep 12, Giresun 4, Gümüşhane 2, Hakkari 3, Hatay 10, Isparta 4, Mersin 11, İstanbul 88, İzmir 26, Kars 3, Kastamonu 3, Kayseri 9, Kırklareli 3, Kırşehir 2, Kocaeli 11, Konya 14, Kütahya 4, Malatya 6, Manisa 9, Kahramanmaraş 8, Mardin 6, Muğla 6, Muş 3, Nevşehir 3, Niğde 3, Ordu 5, Rize 3, Sakarya 7, Samsun 9, Siirt 3, Sinop 2, Sivas 5, Tekirdağ 6, Tokat 5, Trabzon 6, Tunceli 2, Şanlıurfa 12, Uşak 3, Van 8, Yozgat 4, Zonguldak 5, Aksaray 3, Bayburt 2, Karaman 2, Kırıkkale 3, Batman 4, Şırnak 4, Bartın 2, Ardahan 2, Iğdır 2, Yalova 2, Karabük 2, Kilis 2, Osmaniye 4, Düzce 3"

7 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARI

Türkiye'de yapılan 7 Haziran 2015 seçim sonuçları tek başına iktidar devrini sonlandırdı. 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'ne göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yüzde 40.8 oy alarak 258 milletvekili çıkarmış ancak bu tek başına hükümet kurmak için yeterli olmadı. CHP yüzde 24.95 oy oranıyla 132 milletvekili kazanırken MHP yüzde 16.29 oy oranıyla 80 milletvekili çıkardı. 7 Haziran seçiminin sürprizi HDP oldu. Barajı rahat bir şekilde geçen HDP yüzde 13.12 oranında oy alarak MHP ile aynı sayıda milletvekiline (80 milletvekili) sahip oldu.

1 KASIM ERKEN SEÇİM SONUÇLARI NASIL ÇIKAR?

8 Haziran sabahında koalisyon tablosuna uyanan Türkiye, hükümet kurma sürecinden sonuç alamayınca tekrar erken seçim kararı aldı.1 Kasım 2015 pazar günü yapılacak erken seçim sonuçları da anketlere bakıldığında tek başına iktidarı işaret etmiyor. Bugüne kadar yapılan anket çalışmalarında AK Parti yüzde 42'lere çıkmış görünse de hükümet kurmak için gereken 276 milletvekili için daha fazla oya ihtiyacı var. 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi bu seçimlerde de kararsızlar sonucu belirleyecek.

AK PARTİ KÜSKÜNLERİ 1 KASIM SEÇİMİNDE DÖNER Mİ?

Anket şirketlerinin tepe isimlerinin söylemlerine bakıldığında AK Parti'nin küskün seçmeni 8 Haziran sabahı pişman oldu. Yüzde 40'dan anketlerde yüzde 42'ye çıkan oy artışının kaynağı da bu. Son 5 seçimin sonuçlarını tam isabetle bilen Andy-Ar şirketinin sahibi Faruk Acar, 3-6 Ekim'de yaptıkları son anket sonuçlarına göre AK Parti oyunu yüzde 42.6 bulduğunu kaydetti. Faruk Acar'a göre mevcut seçim sonuçlarına bakıldığında AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar olması mümkün görünmüyor.

Peki AK parti yüzde 42 ile tek başına iktidar olabilir mi? Faruk Acar 'Çok zor ama ihtimal dahilinde" dedi.

BİR SEÇİM DAHA OLURSA AK PARTİ PARÇALANIR

1 Kasım seçim sonuçları ile yine tek başına iktidar çıkmadığı taktirde AK Parti bir seçim kararı daha alırsa ne olur? Faruk Acar'ın bu konudaki kehaneti hayli iddialı oldu.

Faruk Acar, "Ola ki seçime gittik yükseldik. Bir kere daha gidelim nasıl olsa geliyorlar gibi bir yanılgıyla seçime gidilirse AK Parti parçalanacaktır. AK Parti içinden yeni yapılar mutlaka buna ses çıkaracaklardır. Bunun faturası bir sonraki erken seçimde AK Parti'ye mutlaka kesilir." dedi.

ANDY-AR 1 KASIM SON ANKET SONUÇLARI NASIL ÇIKMIŞTI?

Andy-Ar tarafından Ekim ayının ilk haftasında yapılan anket sonuçları kamuoyunda hala konuşuluyor. 29 kentte 1764 seçmen ile yapılan anket sonuçlarına göre 1 Kasım seçiminde partilerin oy oranı şu şekilde çıkacak;

AK Parti yüzde 42.6
CHP yüzde 27.1
MHP yüzde15.2
HDP yüzde 12.1
Diğer’in oranı % 3 çıktı.

METROPOLL - ÖZER SENCAR'IN 1 KASIM SEÇİMİ TAHMİNİ

En son seçim anketini yayınlayan Metropoll Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar ise HDP ile ilgili müthiş iddialarda bulundu. 'HDP'nin iki tane karşıtı var' tespitinde bulunan Özer Sencar PKK ve Kandil'in en büyük karşıt olduğunu söyledi. HDP seçmeninin çözüm sürecinde devlet nezdinde muhatabın Demirtaş ve HDP olmasını istediğini belirten Özer Sencar, 'PKK ve Öcalan'ı istemiyorlar' dedi. İşte bu tablo da Kandil'i en çok rahatsız eden nokta olmuş.

'Selahattin Demirtaş, Dağlıca'dan sonra 'PKK'ya kes sesini bu cinayettir' deseydi bugün yüzde 15 oyu görürdü."

 KANDİL HDP'Yİ HAZMEDEMİYOR

Özer Sencar şunları söyledi;

-"HDP'nin 7 Haziran'dan sonra iki tane karşıtı var. 1-Tayyip ve AK Parti... Bu siyasi bir normalitedir. Ama aynı ölçüde iktidar kadar HDP'nin karşıtı Kandil'deki PKK'dır. Onlar HDP'nin arkasından Kürt seçmenin arkasından gitmesini hazmedemediler. Rol ve güç çalındığını düşünüyorlar. Çünkü Kürt seçmen lider olarak Selahattin Demirtaş'ı görmeye başladı. Muhtemelen Demirtaş'ın ensesinde her an soğuk bir namlu duruyordur. Selahattin Demirtaş'ın en büyük hatası Dağlıca olayı olduktan sonra 'sade suya tirit' ikazlar yerine 'PKK'ya kes sesini bu cinayettir' deseydi bugün yüzde 15'i görürdü."

1 KASIM SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI

Metropoll'ün Ekim ayı anket sonuçlarına göre partilerin oy durumlarını da açıklayan Özer Sencar AK Parti ve CHP'de yükseliş olduğunu, HDP ve MHP oylarında değişim olmadığını söyledi. Özer Sencar son oy durumunu şöyle verdi;

-"AK Parti'de geçen aya göre 1 puanlık artış var. Eylül ayında AK Parti yüzde 41.4 çıkmıştı Ekim ayında yüzde 42.5'e çıktı. CHP'de ise eylül ayına göre 1 puanlık azalma var. 7 Haziran seçimine göre AK Parti'de oy artışı 1.6 puan, CHP'de de 1.4 puanlık bir artış var. MHP oylarında ve HDP oylarında bir değişiklik yok. Seçimden bu yana geçen Dağlıca, Suruç ve Ankara gibi çok büyük olaylar yaşanmış olmasına rağmen HDP ve MHP'nin oyunda bir hareket yaratmadı."

PARTİLER KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARIYOR?

Özer Sencar son anket sonuçlarına göre 1 Kasım'da partilerin çıkaracağı milletvekili sayısında değişiklik olacağını söyledi. Buna göre rakamlar şöyle;
AK Parti 261 milletvekili
CHP 135 milletvekili
MHP 77 milletvekili
HDP 77 milletvekili

AK PARTİ VE CHP OY ARTIŞININ KAYNAĞI NE?

Seçmeni en çok etkileyen faktör yüzde 60 ile ekonomi

 Özer Sencar'a göre AK Parti ve CHP'de 7 Haziran seçimlerine göre oy artışı yaşanmasının sebebi sandığa gitmeyen seçmenler. Sencar "7 Haziran'da AK Partideki muhafazakar seçmenden bir kısmı ihtar vermek ya da burnunu sürtmek için sandığa gitmediler. Kantarın topuzunun bu kadar ağır kaçacağını düşünmediler. Seçimden hemen sonra bu insanlar geri döndüler. AK Parti'deki 1.6 oranlık artış diğer partilerden gelen oylarla değil hala AK Partili olan ancak mesafeli olanların geri dönüşüdür" dedi. 

TERÖR SEÇİM SONUÇLARINI ETKİLEDİ Mİ?

Özer Sencar'a göre Dağlıca'dan Ankara saldırısına kadar yaşanan terör olayları oyların dağılımını etkilemedi. 7 Haziran'dan bugüne kadar yaklaşık 500 kişinin terör kurbanı olduğunu belirten Sencar, "AK Parti, HDP ya da MHP'de bir oy değimi yok. Halk iktidarın da muhalefetin de ne yaptığını iyi biliyor" dedi.

Meclis başkanlığını Tayyip Bey alırsa AK Parti-MHP koalisyonu çok yakın görünüyor.

 AK PARTİ'NİN OYU TAYYİP ERDOĞAN'A BAĞLI

AK parti'nin oyunu en çok etkileyenin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirten Özer Sencar şunları söyledi;

"Tayyip Bey'in görev onayı 70'lerden 38'lere indi. Dolayısıyla AK Parti'nin oy seviyesini belirleyen şey Tayyip Bey'in toplumdaki itibarıdır. Anarşiden çok AK Parti'nin oyu Tayyip Bey'e endeksli olduğu için onun oyu artmadığı müddetçe AKP'nin oyu artmaz".

KONDA - BEKİR AĞIRDIR'IN 1 KASIM SEÇİM SONUCU TAHMİNİ

Son seçim anketi kamuoyuna sızan KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır ise 1 Kasım seçimine giderken tespit ettiği 'tuhaf' durumu anlattı. Bekir Ağırdır'a göre içerde dehşet bir gaz birikti. Kapıyı kim açıp kontağa basarsa patlayabilir.

Yaşanan tüm olaylara rağmen seçmen eğiliminde bir değişiklik olmadığını belirten Bekir Ağırdır 1 Kasım seçimlerinin AK Parti'nin tek başına iktidarının referandumu niteliğinde olacağını söyledi.

1 KASIM SEÇİMİ ÖNCESİ TUHAF TABLO

Bekir Ağırdır'ın 1 Kasım seçimine ilişkin en dikkat çeken analizi ise toplumun sürrealist durumu oldu. Bekir Ağırdır ortadaki 'tuhaf' olarak nitelediği ve tüm anket firmaların sebebini araştırdığı durumu şöyle anlattı;

Bu seçimde aslında AK Parti'nin tek başına iktidar olup olamayacağını referandum ediyoruz. Hepimizin merakı AK Parti 276 olacak mı olmayacak mı?

 -"7 Haziran'dan sonra yayınlanan bütün anketlere baktığımızda üç aşağı beş yukarı hepsi aynı tabloyu görüyor. Ankara katliamı olmuş 102 vatandaş ölmüş Konya'daki maçta yuhalama var, 'oh olsun' diyenler var. Toplumun ne kadar sürrealist bir gerçekliği olduğu açık. Buna rağmen oy değişmiyorsa tuhaf bir durum var. Diğer meslektaşlarım da bu tuhaf durumu açıklamanın peşinde.

Ne bunu üretiyor?

Dışardan bakınca bina aynı duruyor gibi ama içerde dehşet bir gaz birikmesi var. Kapıyı açıp kim kontağa basarsa patlayabilir. Bunun belirtisi ne? 3 rakam söyleyeyim.

BİR : Var olan durumu bir siyasi kriz diye değerlendirenlerin oranı yüzde 80.

İKİ : Ülkenin yüzde 75'i hem bireysel hem ülke hayatı için önümüzdeki 3 ve 6 ayda büyük bir ekonomik kriz bekliyor. Bu ülkenin 4'te üçü.

ÜÇ : Ülkenin üçte ikisi çatışma terör meselesini her an her yere bulaşabilecek bir risk olarak görüyor. Bu bile toplumda nasıl bir basınç birikmesi olduğunu gösteriyor. Buna rağmen oy değişmiyor diyorsak bu sürrealist bir durum.

KONDA SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI

Şirketler için yaptığı KONDA anket sonuçlarının kamuoyuna sızmasıyla ilgili de konuşan Bekir Ağırdır, sözleşme sebebiyle bu anketi ne yalanlayabileceğini ne de doğrulayabileceğini söyledi. Bu anketleri aboneleri olan şirketler için yaptıklarını belirten Bekir Ağırdır, "Bunun aboneleri şirketlerdir. Sözleşmelerim olduğu için bu anketlerle ilgili konuşamamam. Doğrulayamam ya da yalanlayamam. 29 Ekim perşembe günü anketle ilgili açıklama yapacağız" dedi.

Dışardan bakınca bina aynı duruyor gibi ama içerde dehşet bir gaz birikmesi var. Kapıyı açıp kim kontağa basarsa patlayabilir.

 1 KASIM SEÇİMİNİ NE BELİRLEYECEK?

Bekir Ağırdır'a göre 1 Kasım erken seçiminin belirleyicisi 7 Haziran seçiminde sandığa gitmeyen yüzde 13 olacak. Bu seçmenin kime yönelişinin sonuçlara etki edeceğini belirten Bekir Ağırdır, bu seçimde seçmenin yüzde 93'ünün sandığa gitme kararlılığında göründüğünü söyledi.

SEÇİME KATILIM ORANININ DÜŞÜK OLMASI KİME YARAR?

Bekir Ağırdır'ın analizine göre seçime katılımın düşük olması belirleyici bir etki. Bu AK Parti'nin oyunu düşürebileceği gibi yükseltebilir de... Bekir Ağırdır bu konuda şu bilgileri verdi;

 "Bir asimetri oluşacak. Bir ihtimal AK Parti'nin de tezi. AK Parti'nin 18 milyon seçmeni gider sandığa, diğerleri eksik katılırsa aynı kesimin oyu (7 Haziran seçiminde) yüzde 40.9 olmuşken, 1 Kasım'da yüzde 42.5 olur. Bunun olması için Kürtlerin bir kısmının veya Türkler'in bir kısmının sandığa gitmemesi lazım. Bu ihtimal zor. Kürtler her birinin kapısına mayın döşense de yine gidecekler. Sonuç olarak katılım asimetrilerden biri gerçekleşirse bütün anket şirketleri yanılmış gibi bir tablo çıkabilir. Bu ihtimal vardır."

BİR TARAFTA AK PARTİ-MHP DİĞER TARAFTA CHP-HDP
Bekir Ağırdır 1 Kasım seçimiyle ilgili çarpıcı bir tespitte de bulundu. KONDA'nın sahibine göre bu seçimler AK Parti için aynı zamanda bir referandum niteliği taşıyor. Bekir Ağırdır şu tespitte bulunuyor;

-"Bu seçimde aslında AK Parti'nin tek başına iktidar olup olamayacağını referandum ediyoruz. Hepimizin merakı AK Parti 276 olacak mı olmayacak mı? Birinci farklılaşma burda oluştu. İkinci farklılaşma da şu : 7 Haziran'da AK Parti'den hem HDP'ye hem MHP'ye geçiş oldu. CHP ile HDP arasında geçişkenlikler vardı. Ama 1 Kasım'da şöyle bir fark yaşıyoruz. AK Parti ile MHP bir tarafta, CHP ile HDP diğer tarafta. Dolayısıyla geçişkenlik AK Parti ile MHP arasında olacak. Bu tarafta da CHP ile HDP arasında olacak."