BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.432,62
HABER /  DÜNYA

Eroğlu'ndan AB'ye Türkçe tepkisi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'ndan Türkçe tepkisi

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek'e parlamentoda neden Türkçe tercüme hizmeti yapılmadığını sordu. Buzek'le görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Derviş Eroğlu, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Rumların işgali altında olduğuna dikkat çekerek, "Bizim kurmuş olduğumuz eşit ortaklığa dayalı cumhuriyet işgal altındadır. Anadili Türkçe-Rumca'ydı. Burada Rumca var ama Türkçe yok. Hem işgal altındaki bir cumhuriyeti AB'ye üye yapıyorsunuz. Hiç olmazsa o cumhuriyetin anayasasında yazanlara da bakın, diye (Buzek'e) bir imada bulunduk." dedi.

AP Başkanı'na Cenevre görüşmeleriyle ilgili bilgi verdiğini ifade eden Eroğlu, "Türk tarafı anlaşma arayışı içerisindedir de Rum tarafı anlaşmaya motive edilmelidir. Rumlar AB ve BM üyesi olmanın rahatlığı içerisinde, bir anlaşma yapma düşüncesinden uzak durmaktadırlar. Ambargoların kaldırılmasından başlayarak Rumların anlaşmaya motive edilmesi AB'ye düşer." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıla göre bugün anlaşmaya daha yakın olduklarını belirten Eroğlu, "İyi niyetle müzakereleri sürdürüyoruz. Ekim'de New York'ta yapılacak üçlü zirvede artık yolun sonunu görmek istiyoruz." dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının, müzakerelerin bir 40 yıl daha sürmesini bekleyemeyeceğini dile getirdi.

Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki patlamanın ardından ortaya çıkan elektrik ihtiyacını imkanlar nispetinde karşılamak için Rum lider Dimitris Hristofyas'a teklifte bulunduğunu ifade eden Eroğlu, bu teklife henüz cevap almadıklarını sözlerine ekledi.