BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Güney Kıbrıs adada elektriksiz kaldı

Rumların gururu Güney Kıbrıs'ı elektriksiz bıraktı

Abone ol

Rum üssündeki patlama sonucunda santrallerindeki ağır hasar nedeniyle elektrik ihtiyacı olan Rumlar, KKTC tarafından teklif edilen elektrik enerjisi yardımını almakta kararsız. Rum hükümetinin yapılan öneriyi tartıştığı parlamentoda, Rumlar gururlarını bir kenara bırakamayıp yardımı almaktan endişe duyuyor.

Kıbrıslı Türklerin, Rum Elektrik Dairesi şebekesine 150 megavata kadar enerji sağlayabilecekleri yönünde açıklamalarda bulunduğunu yazan Politis, böyle bir şeyin gerçekleşmesi halinde problemin çözümü yönünde önemli bir adım atılmış olacağını kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin, önerilerine ilgi gösterilmemesini aynı gün Brüksel'e ilettiğini ileri süren gazete, konuya, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın başkanlığında dün konutta gerçekleştirilen toplantıda atıfta bulunulduğunu belirtti.

Toplantıda, konuyla ilgili bütün parametrelerin yapıcı bir şekilde gözden geçirilmesine dair direktif verildiğini yazan gazete, Kıbrıslı Türkle'in verebileceği toplam gücün dün öğlene kadar kesin hale gelmediğini öne sürdü.

Gazete, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun Rum Elektrik Dairesi yetkilileriyle temas kurduğu yönündeki Kıbrıs Türk basını kaynaklı haberlerin Rum Elektrik Dairesi tarafından teyit edilmediğini yazdı. Haberde, Rum Ticaret Bakanı Andonis Pashalidis'in, konuyla ilgili temasların Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) tarafından yürütüleceği yönünde açıklamalarda bulunduğu kaydedildi.

Politis, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile yapılan herhangi bir anlaşmaya sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" doğrudan müdahalede bulunduğu şeklinde görülmemesi için bu gibi durumlarda ortaya çıkan siyasi tedirginlikleri aşacak formüller aranacağını ekledi.

"YARDIM TEKLİFİ GÖZDEN GEÇİRİLİYOR"

Haravgi ise "Yunanistan, İsrail ve Özel Sektörden Enerji Tedarik Edilmesi... İşgal Altındaki Bölgelerden Teklif Edilen Yardım da Gözden Geçiriliyor" başlığıyla yayımladığı haberinde, Vasiliko'daki elektrik santralinin kullanılmaz hale gelmesinden dolayı yaşanan yaklaşık 350 megavatlık eksikliği gidermek amacıyla, Rum Elektrik Dairesi'nin Yunanistan, İsrail ve özel sektörden jeneratör sağlanması yönünde girişimlerde bulunduğunu yazdı.

Gazete, Rum Hükümeti Sözcüsü Stefanos Stefanu'nun yaptığı açıklamalara dayanarak, hükümetin, sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, Kıbrıs egemenliğinin ihlal edilmeyeceği koşuluyla" Kuzey'den Güney'e elektrik yardımı yapılması teklifini gözden geçirmekte olduğunu kaydetti.

Hristofyas başkanlığında dün konutta gerçekleştirilen toplantının akabinde açıklamalarda bulunan Stefanu, sunulan tüm enerji kaynaklarının sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin kanunlarıyla yasaları korunarak kullanılması için kararlar alındığını dile getirdi.

Konuyla ilgili olarak Yunanistan ile gerçekleştirilen temasların ileri aşamada bulunduğunu, İsrail ile de temaslar yapıldığını kaydeden Stefanu, özel sektörde de çözümler aranmakta olduğunu ekledi.

Stefanu, KKTC'den gelen yardım teklifinin de, sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin Kıbrıs egemenliğinin ihlal edilmeyeceği koşuluyla gözden geçirildiğini yineledi.

Stefanos Stefanu, Rum hükümetinin, tüketicilerin yaşadığı sıkıntıların mümkün olduğunca azaltılması amacıyla elektrik üretim kapasitesini artırmak için ilgili birimlerle her türlü çabayı gösterdiğini söyledi.