BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.435,46
HABER /  GÜNCEL

Ermenilerin yaptığı katliamlar Alman belgelerinde

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Kılıç, Ermeni katliamını gösteren Alman belgelerini gündeme getirdi.

Abone ol

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selami Kılıç, "Alman belgeleri irdelenirse, Ermenilerin Müslüman Türklere karşı yaptığı katliamlar açık ve net olarak belgeleniyor" dedi.

Almanya'daki siyasi arşivler üzerine 17 yıldır çalışarak bunun bir bölümünü Türk bilimine kazandıran Kılıç, Alman Cumhurbaşkanı'nın 1915'te Osmanlı topraklarında yaşanan olayları "soykırım" olarak nitelemesinin talihsiz bir beyan olduğunu söyledi.

Kılıç, 1998'den itibaren Alman belgeleri üzerine çalıştığını, Almanların Ermeniler hakkında yazdıklarını görme şansı yakaladığını ifade etti.

Selami Kılıç, "Almanlar, daha önce Yahudilere yaptıkları katliamı veya soykırımı, alnındaki bu kara yazıyı birileriyle paylaşmak için Türkleri de soykırım yapmış gibi gösteriyorlar. Medyadan bazı kişiler, sözüm ona insan hakları derneklerinin başında bulunan kişiler öyle ilginç iddialarla ortaya çıkıyor ki insan okuyunca gülesi geliyor" ifadesini kullandı.

"Alman belgeleri irdelenirse, Ermenilerin Müslüman Türklere karşı yaptığı katliamlar açık ve net olarak belgeleniyor" diyen Kılıç, şunları söyledi:

"Alman belgeleri ile Osmanlı belgeleri de birebir örtüşüyor, Türk arşivleriyle kıyasladım. Erzincan'da, Erzurum'da, Bitlis'te yapılan katliamlar yer alıyor. Alman savaş muhabiri Paul Weitz'nin yazısında da Ermeni çetelerince 1917'nin sonunda, özellikle Erzincan Mütarekesi'nden sonra Doğu Anadolu'da nasıl katliamlar yaptıklarını, nasıl insanlık dışı işkencelerle insanları katlettiklerini açık ve net yazıyor. Ermenilerin, Erzurum başta olmak üzere Erzincan'da, Bayburt'ta, Gümüşhane'de, Bitlis'te, Muş'ta, Van'da, Müslüman ahaliye karşı büyük katliamlar yaptıkları belgelerde yer alıyor. O belgeler, Osmanlı belgeleriyle örtüşüyor."

Bazı belgelerde, Ermenilerin özellikle 1918'de Müslüman Türk ahaliye karşı büyük bir soykırım gerçekleştirdiğinin altının çizildiğini anımsatan Kılıç, "Alman Dışişleri Bakanlığı siyasi arşivinde ve bazı Alman gazete kupürlerinde, Ermenilerin İtilaf Devletleri ile işbirliği içerisinde hareket ederek, Osmanlı topraklarında isyanlar çıkardıkları, kurulan silahlı Ermeni çetelerinin birçok yerleşim yerlerinde Türklere karşı katliam yaptıkları gerçeği açıkça dile getiriliyor" dedi.

belge.20150425132118.jpg