BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Anayasa Mahkemesi'den Davutoğlu'na yanıt!

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, 'bireysel başvuru' hakkıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) önünde 30 bini aşkın bireysel başvuru olduğunu ve gerçek işlevini yapamaz hale getirildiğini belirterek düzenleme sinyali vermesinin ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan ilk kez konuştu.

Davutoğlu’nun belirttiği başvuruların AYM’de zaten filtrelendiğini ve yasal düzenlemeye ihtiyaç görmediğini açıklayan Arslan, “Bireysel başvuruda hakikaten birtakım sıkıntılar var. Artan oranda başvurular var ama aynı zamanda da bunlarla başa çıkabilecek bir irade ve çalışmalar var. Öyle çok vahim bir tablo yok önümüzde” dedi.

Zühtü Arslan, TBMM’nin açılışının 95’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda mahkemeye bireysel başvurularla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, TBMM’nin açılışının 95’inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katılan AYM Başkanı Arslan, Twitter kararı sonrası Ak Parti kurmaylarının gündeme getirdiği yasal düzenleme ihtiyacına ilişkin soruya, “Ben şu anda öyle bir ihtiyaç görmüyorum. Ama mesela şu olabilir: Özellikle uzun yargılamalarla ilgili bir kanuni düzenleme yapılarak, bunların Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyona devri mümkün olabilir. Tıpkı AİHM önünde bekleyen uzun yargılamalarda olduğu gibi... Bununla ilgili sanırım birtakım çalışmalar var. Kamuoyunda çok yanlış algılar ortaya çıkıyor. Şu anda bireysel başvurularda öyle çok da altından kalkılamayacak bir vahim tablomuz yok” yanıtını verdi. Arslan, şöyle devam etti:

‘Filtreleme yapıyoruz’

“Filtreleme sistemi şu anda zaten uygulanıyor ve ‘kabul edilemezlik kriterleriyle’ de bunu yapıyoruz. Bunu belki biraz daha geliştirebiliriz. Anayasa Mahkemesi raportörlerini tematik bazda gruplandırdık ve bu şekilde uzmanlığı sağladık. Örneğin bir başvuru ifade özgürlüğü kapsamındaysa o başvurulara bakan raportöre gidiyor. Bu sayede bireysel başvurular konusunda rahatlama sağladık, yığılmayı da aşmaya çalışıyoruz. 18 bin civarında derdest dosya var. Bunların yarısı uzun yargılamaya ilişkin ve bunlarla ilgili daha önce karar verildi. Artık sadece hesaplama yapılması gerekiyor. Altından kalkılamayacak yük yok.

‘Zaman zaman görüşüyoruz’

(‘Siyaset tarafından gelen açıklamalar nedeniyle toplumda bireysel başvuruda tamamen sistem değişiyor gibi bir algı oluştu. Bu açıklamayı yapan makamlarla temasta bulundunuz mu’ sorusuna)

Zaman zaman görüşüyoruz, bireysel başvuruda hakikaten bir takım sıkıntılar var. Artan oranda başvurular var ama aynı zamanda da bunlarla başa çıkabilecek bir irade var ve çalışmalar var. Öyle çok vahim bir tablo yok önümüzde.”