BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Ermenileri kızdıran cümle

Fransız Mavi Rehber'de geçen bir ifade diasporayı kızdırdı. Geri adım atılıyor.

Abone ol

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Fransa'nın ünlü yayınevi Hachette'nin hazırladığı Mavi Rehber'de yer alan Türkiye bölümünde Ruslarla ittifak kuran Ermeniler çok sayıda Türk ve Kürdü öldürdüğünün yer aldığını belirterek, bu ifadelerin ermeni diasporasının büyük tepkisini çektiğini, bu yaklaşımın soykırımı inkar anlamına gelmesinden ötürü firmaya büyük bir baskı yaptığını bildirdi.

Eğilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yayınevi Hachette'in periyodik
olarak dünyanın çeşitli bölgeleri hakkında tarihi ve coğrafi bilgi veren rehber
kitaplar yayınladığını, bunlardan en önemlisinin Mavi Rehber olduğunu belirterek, dünyanın birçok turizm şirketinin müşterilerine bu rehber ile hizmet verdiğine dikkati çekti.

Mavi Rehber'in Avrupa rehber literatüründe en önemli kaynaklardan birisi
olduğunu anlatan Eğilmez, rehberin Türkiye bölümünde 1. Dünya Savaşı'yla ilgili Ermeni sorununa atfen ''Ruslarla ittifak kuran Ermeniler çok sayıda Türk ve Kürdü öldürdü'' ifadelerinin yer aldığını vurguladı.

Türkiye ile ilgili bölümdeki bu ifadelerin Ermeni diasporasının büyük
tepkisini çektiğini ifade eden Eğilmez, şunları söyledi: ''Ermeni diasporası, bu yaklaşımın soykırımı inkar anlamına gelmesinden ötürü Hachette firmasına büyük bir baskı yapmıştır. Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi'nin yaptığı baskılar sonucunda yayınevi, sözde soykırım tezini desteklediğini ve yeni yapacakları baskı ile Mavi Rehber'deki Türkiye maddesinin yeniden ele alınacağını belirtmiştir.

Biz de dernek olarak başlattığımız kampanya ile Hachette Yayınevi'ne yaptığı bu yanlıştan dönmeleri gerektiğini bildiriyor ve maddenin değiştirilmemesini istiyoruz. Her kesimden destek beklediğimiz kampanya kapsamında vatandaşlarımızın firmanın 'jlevee@hachette-livre.fr' ve 'cmaitrepierre@hachette-livre.fr'' elektronik posta adresine, hatadan dönmeleri için postalar göndermelerini istiyoruz.''