BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  DÜNYA

Ermenilerden yeni kampanya

Demokratlar'ın çoğunluğundaki Kongre'de sözde soykırımın tanınması için Ermeni lobisi atağa geçti.

Abone ol

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), sözde Ermeni soykırımının, yeni dönem ABD Kongresinin gündemine getirilerek tanınması yönünde kampanya başlattı.

ABD'de 7 Kasımda yapılan seçimlerin ardından Amerikan Kongresinin her iki kanadında da Demokrat Parti'nin çoğunluğu ele geçirmesinin ardından Ermeni lobisinin, soykırım iddialarının tanınması yönündeki umutları artmıştı. Bu çerçevede ANCA, ABD'deki Ermenilere, bulundukları bölgedeki Kongre üyesine mektup yazarak, Kongreye sunulacak yeni Ermeni tasarısının desteklenmesi çağrısında bulundu.

ANCA'dan ABD'deki Ermenilere gönderilen e-posta mesajlarında, ''Kongredeki dostlarımız yakında Ermeni soykırımı tasarısını yeniden sunacaklar'' denilirken, bu tasarının, Ermenilerin sözde soykırımın yıldönümü kabul ettikleri 24 Nisan tarihinde kabul edilmesinin planlandığı da kaydedildi. ANCA'nın mesajında, Ermeni lobisinin baş destekçilerinden ABD Kongresi üyesi Adam Schiff'in, ''Ermeni soykırımı tasarısının kongreden geçmesi için belki de on yıldır ilk defa bu kadar şansımız yüksek'' ifadesi de yer aldı.

ABD Kongresinde 7 Kasım seçimleriyle Demokrat Parti, rakibi Cumhuriyetçi Parti'ye karşı üstünlük sağlayarak Kongrenin her iki kanadında da çoğunluğu ele geçirmişti. Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinin ilk kadın başkanı olacak milletvekili Nancy Pelosi, seçim kampanyasında Ermenilere, sözde soykırım iddialarını tanıyan bir tasarının geçirilmesi sözü vermişti. Bu ay yerini yeni seçilen kongre üyelerine bırakacak olan Amerikan Kongresine geçen yıl, 160 milletvekilinin desteklediği bir Ermeni soykırımının tanınmasına yönelik bir tasarı sunulmuş ve bu tasarı, ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesinde kabul edilmişti.

Tasarının, Temsilciler Meclisi Genel Kurulunun gündemine getirilerek oylanması ise Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Partili başkanı Dennis Hastert tarafından engellenmişti. Yeni Kongrede Hastert'ın yerine Demokrat Partili Pelosi'nin gelmesiyle Kongreye sunulacak bir Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisinde kabul edilme olasılığı da yükselmiş bulunuyor.