BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.434,77
HABER /  GÜNCEL

Erkekleri korkutan hastalık

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Nöroloji Doktoru Uzman Dr. Nazan Şimşek Erdem, ALS (Amyotrofik La...

Abone ol

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Nöroloji Doktoru Uzman Dr. Nazan Şimşek Erdem, ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığının ilk belirtilerinin kol ve bacak kaslarında görüldüğünü belirterek, hastalığın erkeklerde kadınlara oranla biraz daha sık görüldüğünü belirtti.


ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Nöroloji Doktoru Uzman Dr. Nazan Şimşek Erdem, bir diğer adıyla motor nöron hastalığı olarak da anılan ALS hastalığının, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalık olarak tanımladı. Bu hücrelerin kaybının kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açtığını, zihinsel fonksiyonlar ve bellekte ise bozulma görülmediğini ifade eden Dr. Erdem,hastalığın genellikle erişkin yaşlarda, 40-50 yaşlarında ortaya çıktığını ve erkeklerde kadınlara oranla biraz daha sık görüldüğünü belirtti.

İLK BELİRTİLER KOL VE BACAKLARDA BAŞLIYOR
ALS’ye dair ilk belirtilerin genellikle fark edilemediğini ya da gözden kaçtığını belirten Dr. Erdem, belirtilerin kaslarda seğirme, titreme, kas zayıflığı sonucunda kolların veya bacakların etkilenmesi şeklinde ortaya çıktığını kaydederek, hastaların yüzde 75’inde ilk belirtilerin kol ve bacak kaslarında görüldüğünü vurguladı. Dr. Erdem, vakaların bazılarında hastalığın önce bacaklardan bir tanesini etkilediğini ve hastaların da bunu ilk olarak yürürken veya koşarken sendelemeleri sonucu keşfedebildiklerini söyledi. Bazı vakalarda ise hastalığın ilk olarak elleri ve kolları etkilediğinin görüldüğünü ve hastaların el becerisi gerektiren düğmeye basma, yazı yazma, anahtarlar ile kapı açma gibi basit işleri yapamamaları sonucu fark edebildiklerini bildirdi.

KONUŞMA VE YUTMA ZORLUĞU
Hastaların yüzde 25’inde daha farklı belirtiler görüldüğünü ve bunlardan en önemlisinin konuşma zorluğu ve net konuşamama durumu olduğunun altını çizen Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Nöroloji Doktoru Uzman Dr. Nazan Şimşek Erdem, bu tür hastaların konuşmalarının anlaşılmayacak derecede karmaşık olduğunu söyledi. Dr. Erdem, tüm bu belirtileri çiğneme bozuklukları ve dilin hareketinin zorlaşmasının izlediğini de sözlerine ekleyerek, kaslardaki zayıflığın ellerde ya da bacaklarda, ağız-yutak bölgesinde ya da dilde başlayabileceğini söyledi. Dr. Erdem, yayılma sonucu ise konuşma ve yutma güçlüğünün ortaya çıktığı hastalığın ileri evrelerinde solunum yetersizliğinin görüldüğünü kaydetti.

HENÜZ KESİN TEDAVİSİ YOK
ALS hastalığının belirtilerinin tedavi olasılığı daha yüksek olan birçok başka hastalıkla benzer olabileceğine değinen Dr. Erdem, birçok uygun test yapılarak hastalığın niteliğinin anlaşılabileceğini belirtmiştir. Bu testlerden birinin elektromiyografi (EMG) olduğunu ifade eden Dr. Erdem, bu yöntem ile kasların elektriksel aktivitesinin kaydedildiğini belirtmiştir. EMG’nin kesin sonuçlarının hastaya tam olarak ALS tanısının konmasında etkili olduğunu söyleyen Dr. Erdem, "Ancak ALS hastalığının henüz kesin tedavisi bulunamamıştır. Fakat destekleyici yöntem olarak, doktorun, eczacının, fizyoterapistin, beslenme uzmanının ve hemşirelerin hasta için beraber çalıştığı yöntem etkilidir. Fizyoterapinin uygulanması ve tedaviyi destekleyici teknolojinin yardımı ile hastanın özgürlüğü artırılabilir ve ayrıca hastalığın seyri sırasında hastanın güvenliği de sağlanabilinmektedir" dedi.
(İHA(