BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.431,08
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan'ın yeni düşmanıyla ilk savaşı bugün!

Başbakan Erdoğan ile Merkez Bankası arasındaki 'faiz indirimi' gerilimi sonrası yeni karar yolda. Peki bugün Merkez Bankası nasıl bir karar verecek?

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası arasındaki 'faiz indirimi' savaşında ikinci raund bugün . Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu yeni faiz kararını birazdan açıklayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki aydır Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi için çeşitli açıklamalar yapıyor. Geçtiğimiz ay 0,50 puan faiz indirimi yapılmasının ardından Erdoğan sert bir çıkış yaparak faizlerin daha hızlı düşürülmesini istemişti.

KARAR AREFESİNDE SERT ÇIKIŞ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da dün faiz kararı arefesinde yaptığı açıklamada faizleri daha fazla indirmeyen Merkez Bankası’nı eleştirdi.

“Hükümet ayrı telden, Merkez Bankası ayrı telden çalarsa bunun adı bağımsızlık olmaz” diyen Kurtulmuş, Merkez Bankası'na askeri vesayet benzetmesi yaptı.

Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Araçsal bağımsızlığa eyvallah ama hükümet başka telden Merkez Bankası başka telden çalarsa bunun adı araçsal bağımsızlık olmaz. TC Merkez Bankası bağımsız olsun, peki TC devletinin bağımsızlığı ne olacak? Askeri vesayeti görmek kolay çünkü elinde tüfek, tankı topu kullanıyor ve üniformalı. Türkiye bu anlamda görünür vesayetlerle mücadele safhasını geride bırakmıştır. Önümüzdeki süreç görünmez, örtülü vesayetlerle mücadele etme dönemidir. Bundan sonraki süreçte bu mücadele hükümetin ana gündem maddelerinden biri olacaktır, gerekli yasal düzenlemeler de yapılabilir."

38207.jpg

HÜKÜMET ÜYELERİNDEN SERT TEPKİLER

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz ay partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Merkez Bankası’nın faiz indirimini yeterli bulmadığını açıklamıştı. Başbakan’ın ‘artık yeter’ diyerek sert çıkışının ardından hükümet üyelerinden de benzer açıklamalar gelmişti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına ilişkin "Bir Ekonomi Bakanı olarak Merkez Bankası yönetimini eleştirmek gibi bir şey içinde olmayacağım ama Başbakanımızın bu yöndeki yaklaşımını ya da şikayetini haklı buluyorum" demişti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, "Enflasyon haziranda açıklanacak rakamla zirveyi bulmuş olacak. Muhtemelen haziran ayı sonrasında enflasyon TCMB'nin tahminleri çerçevesinde düşmeye başlayacak" mesajı verdikten sonra, TCMB politikalarıyla ilgili yorum yapmadığını, bankanın Türkiye'nin menfaatlerini düşünerek en iyisini yaptığına ve yapacağına inandığını belirtmişti.

VESAYET KURUMU DEĞİLİZ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Erdem Başçı ise geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada, hükümete mesaj göndererek, "Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir. Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır" demişti.

Erdem Başçı, "Enflasyon ölçülür. Hedef bellidir. Tutturdun mu, tutturamadın mı? Beş yılın sonunda bakarsınız kaç yıl tutturdunuz, kaç yıl tutturamadınız? Başkan başarılı mı, başarısız mı? Belli olur. Neden beş yıl? Çünkü parasal aktarım mekanizması gecikmeli çalışır. Bugün aldığınız bir karar bir buçuk, iki, üç yıl sonra etkisini gösterir. O yüzden sabır gerekir" diyerek bankanın politikalarını savunmuştu.

38268.jpg

PİYASALARIN BEKLENTİSİ NE?

Hükümet üyelerinin sert çıkışının ardından, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ilk kez toplanacak. Piyasalar ne kadar faiz indirimi yapılacağını bekliyor. Ancak uzmanlar Irak'taki gerginlik nedeniyle Merkez Bankası'nın çok da büyük bir indirim yapamayacağı konusunda hemfikir.

Ekonomistler Merkez Bankası’nın daha önce olduğu gibi ölçülü bir faiz indirimi bekliyor. Ölçülü faiz indiriminin ise 0.50 puan olacağı düşünülüyor. Böylece yüzde 9,50 olan gösterge faiz yüzde 9’a gerilemiş olacak.

ERDOĞAN'IN YENİ DÜŞMANI: ÖLÇÜLÜ FAİZ İNDİRİMİ
ABD'nin önde gelen ekonomi gazetelerinden Wall Street Journal, geçen hafta yayınladığı bir analizde Merkez Bankası'nın 'örtülü faiz indirimi' politikasını Erdoğan'ın yeni düşmanı olarak nitelendirmişti. İşte o yazısının detayları...