BIST 10.248
DOLAR 32,23
EURO 34,78
ALTIN 2.396,40
HABER /  SAĞLIK

Erkeklerde sertleşme sorunu

Türkiye'de 7.5 milyon yetişkin erkekte aynı sorun tespit edildi. Sertleşme sorunu hastalığında habercisi...

Abone ol

Türk Androloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Faruk Usta, Türkiye'de 7.5 milyon yetişkin erkeğin cinsel fonksiyon bozukluklarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Türk Androloji Derneği'nin Bayer Türk'ün desteğiyle hayata geçirdiği ''Erkek erkeğe sağlık konuşuyoruz'' projesi kapsamında hazırlanan ''Erkek Sağlığı Tırı'' Antalya'ya geldi. Usta, projeyle, erkekleri sertleşme sorunu için risk faktörü olan hastalıklar konusunda bilgilendireceklerini kaydetti.

Doç. Dr. Usta, bu çalışma kapsamında iş yerlerinde, hafta sonları maçlarda, tır parklarında hatta kahvehanelerde bulmayı amaçladıklarına değinerek, erkeklere obezite ve metabolik sendrom açısından bel çevresi ölçülmesi, şeker hastalığı açısından kan şekeri tahlili yapılması ve yüksek tansiyon açısından tansiyonlarının ölçülmesi gibi taramalar yapılacağını bildirdi.

7.5 MİLYON KİŞİDE CİNSEL SORUN

Erkeklerin en önemli sorunlarından birinin cinsel sorunlar olduğuna işaret eden Usta, şöyle konuştu:

''Dünyada 152 milyon erkek cinsel ilişkide yetersizlik yaşıyor. Bu rakamın 2025 yılında 322 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye'de 7.5 milyon yetişkin erkek, cinsel fonksiyon bozukluklarıyla karşı karşıya. Erkekler cinsel sorunları konusunda doktorlara başvurmaktan çekiniyor. Bu projeyle erkeklerin cinsel fonksiyon bozukluklarının nedeni ücretsiz belirleniyor. Şeker, kan ve kolesterolü yüksek hastaların yüzde 50'sinde cinsel fonksiyon bozukluğuna rastlanıyor. Cinsel fonksiyon bozuklukları tedavi edilebilir. Hastalar yeter ki bize başvursun.

SERTLEŞME SORUNUNA DİKKAT

"Sertleşme sorunu hastalıklarının habercisidir. Koroner kalp hastalarının yüzde 75'inin penis sertleşmesi sorunu yaşadığı belirlendi. Bu nedenle sertleşme sorunu yaşayanların kalp uzmanlarına da görünmesi yararlı olacaktır.''

Bayer Ürün Müdürü Sinan Aktan ise Türkiye'de bir ilke imza attıklarını ve amaçlarının erkeklere cinsel sağlık konusunda çok önemli mesajlar vermek olduğunu kaydetti.

Sinan Aktan, ''Hedefimiz sertleşme sorununun altında yatan sorunlar (obezite, yüksek tansiyon, şeker hastalığı) ile sertleşme arasındaki ilişkiye dikkati çekmek'' diye konuştu.

Aktan, bilinçlendirme projesi kapsamında 10 bin kilometrenin üzerinde yol katedilerek 40 ilden geçileceğini söyledi.