BIST 10.471
DOLAR 32,53
EURO 34,99
ALTIN 2.436,57
HABER /  GÜNCEL

Erguvanla buluşuyoruz

''İsatnbul Lalesiyle Buluşuyor'' kampanyasından sonra belediye 30 bin erguvan dikimine başladı.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da yitirilen güzellikleri tekrar kazanmaya ve yerine koymaya çalıştıkları söyledi. Sarıyer Kireçburnu'ndaki erguvan ağacı dikim törenine katılan Topbaş, İstanbul'a 2 yıl içinde 200 bini çiçek açan olmak üzere toplam 300 bin ağaç dikileceğini ifade etti.

Topbaş, bugün yapılan törenle İstanbul'a 30 bin erguvan ağacının dikiminin başladığını belirterek, çiçek açan güzel ağaçların İstanbul'a tekrar döndürüleceğini kaydetti. İstanbul'un bonkörce kullanılması nedeniyle sıkıntılı duruma getirildiğini belirten Topbaş, ancak ciddi bir dönüşümle güzellikleri
yeniden yakalamak için çalıştıklarını belirtti. Topbaş, bu dönüşümün
sadece çarpık yapılaşmaları düzeltmek, gecekonduları ıslah etmek olmadığını vurgulayarak, doğanın da tekrar kendine getirilmesi ve dönüşümünün yapılması gerektiğini söyledi.

İstanbul'da farklılıkların yaşandığını dile getiren Topbaş, ''İstanbul'un yitirdiği güzellikleri kazanmaya, tekrar yerine koymaya çalışıyoruz. İstanbul'da yaşayanlar baharın geldiğini hissetmiyordu. Bunu tekrar hatırlatmak istedik'' diye konuştu. İstanbullular için vapur seçme kampanyası başlattıklarını belirten Topbaş, aynı şekilde İstanbul'un kendi florasından olan çiçeği,
bitkiyi yansıtmak için de gerekli adımların atıldığını kaydetti. Topbaş, ''Dillere destan olan, şairlerin, seyyahların dillerinden, kitaplarından, mısralarından düşmeyen bu şehri tekrar eski haline getirmeye çalışıyoruz'' dedi.

Bu yıl toplam 6 milyon çiçek diktiklerini, bunun 3 milyonunun lale soğanlı bitkiler olduğunu anımsatan Topbaş, bunların maliyetinin çok fazla olmadığını, özellikle insan psikolojisini, insanın davranış biçimlerini etkilemesinin yanında maliyetlerinin önemli olmadığını söyledi. Topbaş, ''Maliyeti 700-750 bin YTL civarında. Bunu yapmasaydık zaten o bölgelerde 200-300 bin YTL bir maliyet olacaktı. Yani 400 bin YTL artı yarım yapmış oluyoruz. Ama getirdiği yansıma paha biçilmez'' dedi.

Lale soğanlarını Konya'nın Çumra ilçesindeki bir yetiştiriciden aldığını, bu lale soğanlarının tekrar toplanabileceği için dönüşlerinin olduğunu kaydeden Topbaş, bunların arkasından sıranın şakayık çiçeklerinin dikimine geleceğini bildirdi. Topbaş, Şile'deki eski orman köylülerine seralar verildiğini ve
eğitim alan köylülerin kendilerinin satın alma garantisiyle çiçek yetiştirdiklerini anlattı. ''Bu şehirde yaşayanlar, yalancı cennette güzellikler içinde olacak. Gelenler hayran kalacak. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'u çevresiyle, doğasıyla, her şeyiyle mükemmel hale getiriyoruz'' şeklinde konuşan Topbaş, daha sonra törendeki çocuklarla birlikte bir erguvan ağacının dikimini yaptı.