BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,57
ALTIN 2.383,64
HABER /  GÜNCEL

Ergenekonun muhbiri yakalandı

Ergenekon'da bir gözaltı da önceki gün yaşandı. Yakalanan isim tutuklu paşalardan Veli Küçük için çok kilit bir isim!

Abone ol

Ergenekon operasyonu kapsamında polis açısından stratejik bir isim daha gözaltına alındı. Polisin Kütahya'da yakalayarak İstanbul'a getirdiği Yalçın Tanfer'in Veli küçük adına yıllarca Manisa'da muhbirlik yaptığı ifade edildi.

Yalçın Tanfer isminin emekli Albay Erdal Sarızeybek'in yazdığı ' Ya Gazi Paşa Duyarsa' isimli kitapta geçiyor. Sarızeybek kitabında "2003 yılı ağustos ayında Urfa'da alay komutanı olarak göreve başlayınca Tuğgeneral Evci'nin gönderdiği Yalçın Tanfer ile tanıştım. Tanfer "Beni Urfa'daki aşiretleri barıştırmak üzere Genelkurmay görevlendirdi." dedi. 11 Eylül 2003 günü birlikte köylere gittik. Türk kökenli Karakeçili aşiretinin aralarında kan davası bulunan ailelerini barıştırma girişiminde bulunduk. Ama kısa bir süre sonra Tanfer'in geçmişi ile ilgili bazı bilgiler edindim. Bir kişinin işyerine esrar atıp sonra onu ihbar etmek suçlamasıyla 1985'te ağır ceza mahkemesinde toplam 10 yıl ağır hapis cezası almıştı. Bu yüzden silah taşıma ruhsatı olmamasına rağmen, belinde emekli bir orgeneral tarafından hediye edildiğini iddia ettiği silahla dolaşmakta ve bu silahla askerî birliklere rahatlıkla girip çıkmaktaydı. Üstelik Urfa'daki aşiretlerden gizli devlet faaliyetleri adı altında topladığı büyük paralar vardır. Bu bilgileri Tuğgeneral İsmail Evci'ye ilettiğimde, "Bana Veli Küçük Paşam getirdiği için onu araştırma gereği duymadım. Bu olayları bilmiyordum." cevabını aldim" şeklinde söz ediyor.

Sarizeybek'in yazdıkları ve Askerî mahkemedeki dosyada yer alan bilgilere göre,Tanfer'in jandarma ile tanışıklığı 1980'li yıllarda Veli Küçük'le başlıyor. Küçük'ün o yıllarda Mardin Nusaybin'de binbaşı rütbesi ile tabur komutanlığı yaptı.Kitaba göre Tanfer'in Barış Önaydın isimli yakın arkadaşının anlatımı, 29 Aralık 2003 tarihli jandarma raporuna şöyle yansımış: "2002 yılında yanılmıyorsam yaz aylarıydı, üç kez Sayın Tansu Çiller'in yanına birlikte gittik. Korumalardan Nalan Hanım, Mete Bey ve Cengiz Bey'le ben dışarıda sohbet ederken, Yalçin bey Tansu Hanım'la görüşüyordu." Dosyadaki ifadelere göre, 1998-2000 döneminde Tuğgeneral Veli Küçük Giresun'da Jandarma bölge komutanı iken Tanfer buraya sık sık gidip geliyor" Aynı kitaptaki iddiaya göre Tanfer Kendisini Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli yüksek rütbeli bir subay ve hatta Tansu Çiller'in danışmanı olarak tanıtmış.İddiaya göre Tanfer Sarızeybek'in yaptığı bir operasyonla yakalanıp 24 Ekim 2003 günü tutuklandı. Tanfer'e yöneltilen suçlama, "Gaziantep'te sivil istihbarat karargâhı yapacağız." gerekçesiyle Urfa'daki aşiretlerden 70 milyarın üzerinde para toplamasıydı. Yalçın Tanfer birkaç gün sonra tutuklu bulunduğu cezaevinden Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay'a el yazısı ile birer mektup göndererek Albay Sarızeybek'e şu suçlamaları yönettiği belirtildi. "Albay beni defalarca Urfa'da Jandarma tesislerinde misafir etti. Bir akşam birlikte yemek yediğimizde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur için, çiçek ve ağaç işleriyle uğraşır, jandarmalığı bilmez dedi. Jandarma Genel Komutanlığı Eğitim Komutanı Nurettin Çakır Paşa için de, Çerkezdir ve hanımı ressamdır, bizim yalaka subaylara resim satar, dedi."

Bunun üzerine Orgeneral Şener Eruygur, Jandarma İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz başkanlığında bir soruşturma heyeti görevlendirdiği öğrenildi. Heyetteki öteki iki isim, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı Teknik Takip Daire Başkanı Albay Atilla Uğur ve Jandarma Genel Komutanlığı Adli Müşavirliği'nde görevli Hâkim Yüzbaşı Mehmet Şimşek olduğu belirtildi.

Orgeneral Eruygur, dokuz adet soruyu Hâkim Yüzbaşı Mehmet Şimşek'e verip bunların özellikle Albay Sarızeybek'e sorulmasını istediği belirtildi. Bu dokuz sorudan yedincisinin "Jandarma Genel Komutanı'nın kapasitesi konusunda bir sivil şahısla görüşerek niçin fikir beyan etme ihtiyacını duydunuz? Siz kendinizi çok değerli mi buluyorsunuz? Değerli yanlarınızı alt alta sıralayınız. Teşkilatta bugüne kadar neler yaptınız?" şeklinde bir soru olduğu da öğrenildi.

Sorgulanmak izere İstanbul'a getirilen tanfer'in dolandırıcılık suçundan dolayı girdiği cezaevinden geçen yıl tahliye olduğu öğrenildi.

Gazeteport