BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon'da gergin duruşma

Ergenekon davasının Silivri'de bugün yapılan duruşmasında mahkeme üyeleri ve avukatlar arasında tartışma yaşandı, güvenlik güçleri avukatlara fiziki müdahalede bulundu.

Abone ol

Ergenekon davasının Silivri'de bugün yapılan duruşmasında, mahkeme salonunda avukatlara yönelik fiziki müdahale gerçekleşti.

Jandarmanın mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin emriyle dışarı çıkarmak istediği avukat Celal Ülgen, tansiyonunun yükselmesi nedeniyle rahatsızlanırken, İzmir Barosu'ndan avukat Murat Ergün de benzer nedenle ambulansta müşahede altında tutuldu.

Mahkeme heyeti ve avukatların arasındaki tartışmanın nedeni ise, mahkeme heyetinin, avukatlardan 120 milyon sayfalık belgelerle ilgili görüşlerini 15 dakikada sunmalarını istemesi.

Darp edildiklerini söyleyen avukatlar Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, mahkeme heyetinin emriyle ve onların huzurunda jandarmaların ve çevik kuvvet görevlilerinin avukatlara müdahalede bulunduğunu söylüyor.

Ülgen, "Mahkeme, 120 milyon sayfa belge için 15 dakikada görüşünüzü açıklayacaksınız dedi. Bu imkansızdır. Bize 94.000 sayfa belge 15 gün önce teslim edildi. Bunun bu sürede incelenmesi de mümkün değil. Ama mahkeme bugüne kadar gelen bütün belgeler için söz verdiğini söyledi" dedi.

Ülgen bunun üzerine mahkemenin süreyi esnetmesi halinde avukatların buna saygı duyacağını söylemek üzere "usül hakkında" söz istediğini aktarıyor.

Ancak Ülgen söz istedikten sonra konuşma fırsatı tanınmadığını ve bu tür bir uygulamanın hukuka aykırı olduğunu belirtiyor.

"Bir avukat özellikle usul hakkında söz istediğinde hiçbir mahkeme, 'ben söz vermem' diyemez. Bu arada askerlere 'Celal Ülgen'i dışarı çıkarın' dendi" dedi.

Celal Ülgen bunun üzerine revire kaldırıldı.

Ergenekon davasında darp edilen bir başka avukat Hüseyin Ersöz de mahkeme heyetinin CMK 216. madde uyarınca avukatlara söz verdiğini açıkladığını söylüyor.

Bu maddeye dayandırılan gerekçe; dosyanın tamamı hakkında, delillerin tartışılması kapsamında söz verilmesi anlamına geliyor.

Ersöz, avukatlar Celal Ülgen ve Murat Ergün çıktıktan sonra da olayların devam ettiğini aktarıyor.

Ersöz, "Murat Ergün'ün stajyer avukatı duruşmaya ara verildiği sırada ipad'iyle görüntü aldığı iddiasıyla jandarma tarafından dışarı çıkarılmak istendi."

Ersöz, "İlk kez mahkeme heyeti salondayken çevik kuvvet görevlilerinin içeri girdiğini, stajyer avukatı almak için avukatlara müdahale ettiğini" söylüyor.

Hüseyin Ersöz, "Mahkeme başkanının bizzat isim vererek kimlerin zorla dışarı çıkarılması gerektiğini söylediğini" aktarıyor.

Darp edilen avukatlar fiziki müdahale ile ilgili rapor aldıklarını ve Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Ersöz'ün aktardığına göre, bugün duruşmadaki olayların ardından sanıklar da, "delillerin tartışılması için verilen 15 dakikalık sürenin yeterli olmadığı ve sözlerini delillerin tartışılması aşaması kapsamında dile getirmedikleri" beyanında bulundu.

Balbay'ın mikrofonu kapatıldı

Bu arada sanıklardan, Cumhuriyet gazetesi yazarı, CHP izmir Milletvekili Mustafa Balbay konuşurken, mikrofonu mahkeme başkanının talimatıyla kapatıldı.

Balbay tanık talebiyle ilgili söz verdiğini söyleyen Mahkeme Başkanı Özese'ye "Ben şu anda delillerle ilgili talepte bulunuyorum. Delillerin hukuka aykırılığı konusunda tanık dinlenilmesini talep ediyorum" dedi.

Özese'nin sözlerine kesmesi üzerine Balbay "Şu anda burada hukuk ayaklar altına alınıyor, milli irade ayaklar altına alınıyor" diye tepki gösterdi.

Başkan Özese, Mustafa Balbay'ın mikrofonunu kapattırdı.