BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Pakistan-İran boru hattı ABD'ye rağmen mi inşa ediliyor?

Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, iki ülke arasındaki doğal gaz boru hattı inşaatını törenle başlattı.

Abone ol

Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, iki ülke arasındaki doğal gaz boru hattı inşaatını törenle başlattı.

ABD yönetimi ise projenin, İran'a nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımları etkisizleştirmesinden endişe ediyor.

Uzun süredir gündemde olan projeyle Pakistan'ın enerji krizinin hafifletilmesi amaçlanıyor.

Boru hattının İran tarafındaki bölümünün inşaatı neredeyse tamamlanmış bulunuyor. Pazartesi günkü törenle, hattın Pakistan'daki bölümünün inşasına başlanacak.

780 kilometre uzunluğunda olması planlanan boru hattının iki yıl sonra faaliyete geçmesi öngörülüyor.

ABD endişeli

ABD, İran'a daha fazla doğal gaz satma imkanı sağlayarak yaptırımları etkisiz hale getireceği gerekçesiyle boru hattına karşı çıkıyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada boru hattına ilişkin kaygılarını Pakistan'a aktardıklarını söylemişti.

Pakistan'a mali destek sunan Washington bu ülkenin enerji krizinin başka yollardan çözülebileceğini vurguluyor. Bu bağlamda yıllardır tartışılmakta olan bir proje de Afganistan üzerinden Türkmenistan'dan doğal gaz ithali.

Pakistan'ın enerji açığı

Pakistan ise baskıya boyun eğmeyeceği mesajı veriyor.

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, "Pakistan'ın ulusal çıkarı" gereği olduğunu söylediği boru hattının, "hariçten ifade edilen tüm kaygılara rağmen" tamamlanacağını söylemişti.

Geçen ay Belucistan eyaletinde gerçekleşen elektrik kesintisi teknik bir arıza sorunu olarak yansıtılmakla beraber ülkenin enerji sorununu bir kez daha gündeme getirdi.

Kronik enerji sorunu nedeniyle Pakistan'da her gün birkaç saat elektrik kesintisi uygulamasına gidiliyor.

"Barış boru hattı" olarak adlandırılan projeye 1994'te başlanmıştı. Başlangıçta Hindistan'a gaz taşıma hedefleniyordu. Ancak 2008'de ABD ile nükleer anlaşma imzalayan Delhi 2009'da görüşmelerden çekilmişti.

BBC'den Mark Wooldridge, Pakistan'ın, boru hattının sorunlu Belucistan eyaletinden geçmesinin ortaya çıkardığı güvenlik sorununun farkında olduğunu ifade ediyor.

Doğal kaynaklardan daha fazla pay almak için özerklik talep eden ayrılıkçı militanlar geçmişte de boru hatlarını hedef almıştı.