BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.395,24
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon kitapları davalık

Ergenekon sanıklarından Zihni Çakır'a tazminat davası

Abone ol

Yazdığı Ergenekon kitapları nedeniyle, Ergenekon gözaltısı yaşayan ve 'Soruşturmanın gizliliğinini ihlal etmek' iddiasıyla ceza davası açılan Zihni Çakır'a Ergenekon sanıklarından tazminat davaları açılmaya başlandı.

İki cilt halinde basılan "Ergenekon'un Çöküşü" isimli kitabın yazarı Zihni Çakır'a bir dava da Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün şikayeti üzerine açıldı.

Zihni Çakır'a daha öncede yayın yasağına uymadığı gerekçesiyle de bir dava açılmıştı. Ayrıca Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli yüzbaşı Zekeriya Öztürk de kitabında kendisini Ergenekon'un yöneticisi ve üyesi olarak lanse ettiğini öne sürdüğü Zihni Çakır hakkında dava açmıştı. Avukatı aracılığıyla mahkemeye başvuran Zekeriya Öztürk, Zihni Çakır'dan 10 bin YTL manevi tazminat istiyor.

İLK DAVA VELİ KÜÇÜK'TEN GELDİ
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 524 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Veli Küçük''ün şikayeti üzerine Şişli Cumhuriyet Savcılığı, yazar Zihni Çakır hakkında soruşturma başlattı. Savcılığın hazırladığı iddianamede özel yetkili İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ümraniye'de ele geçirilen bombalarla ilgili başlatılan soruşturmada 21 Haziran 2007'de tarihinde Basın Kanunu'nun 3'üncü Maddesi gereğince yayın yapma yasağı kararı verdiği hatırlatıldı.

İddianamede, şüpheli Zihni Çakır'ın kitabında Ergenekon soruşturmasında adı geçen ve tutuklanan şüphelilerin açıkça kimliklerinden bahsederek, yaptıkları eylemleri, soruşturmadaki dernek gibi muhtelif grupların gayelerini açıklayarak yayın yasağına aykırı davrandığı belirtildi.

İddianamede ayrıca aynı kitap hakkında kitap hakkında 16 Mayıs 2008'de kamu davası açıldığı belirtilerek, Zihni Çakır'ın toplam 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması istendi.

ZEKERİYA ÖZTÜRK 10 BİN YTL İSTİYOR
Emekli yüzbaşı Zekeriya Öztürk de "Kod adı darbe" isimli kitapta kendisini Ergenekon'un yöneticisi ve üyesi olarak lanse ettiğini öne sürdüğü yazar Zihni Çakır hakkında dava açtı. Avukatı aracılığıyla mahkemeye başvuran Zekeriya Öztürk, Zihni Çakır'dan 10 bin YTL manevi tazminat istiyor.

Şişli 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne avukatı aracılığıyla başvuran Zekeriya Öztürk, dilekçesinde Zihni Çakır'ın kaleme aldığı kitapta yıpratıldığını iddia etti. Zekeriya Öztürk, dilekçesinde Ergenekon soruşturmasında gizlilik kararı alındığını hatırlatarak, kitapta "İçeriği hukuken kesin delillerle ispatlanmamış ve suçluluğu sabit olmayan kimseler hakkında ithamlar yer almaktadır" dedi.

Zekeriya Öztürk, kitapta, kendisi için kullanılan "Ultra milletçi, ulusalcı, hain derin devlet yapılanmasının yöneticisi ve üyesi, devlet yapısını değiştirme amacı güden 'Ergenekon' adlı önemli bir mevkide örgüt sorumlularından olduğu" ifadeleriyle bir takım grupların hedefi haline geldiğini de iddia etti.

Kitaptaki ifadelerle Terörle Mücadele Kanunu'nun 6'ncı ve 20'nci Maddeleri'ne aykırı davranıldığını savunan Zihni Çakır, ayrıca dilekçesinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 12 Maddesi'ni hatırlattı. Zekeriya Öztürk, dilekçesinde Zihni Çakır'dan 10 bin YTL manevi tazminat isterken, ayrıca kitabın bundan sonra basılacak yayınlarında kendisi ile ilgili bölümlerin çıkarılmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla geçtiğimiz Mayıs ayında Ankara'da gözaltına alınan yazar Zihni Çakır, Ankara 7'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde süren bir dava ile ilgili olarak hakkında çıkartılan yakalama emri nedeniyle tutuklanmıştı