BIST 10.220
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.458,59
HABER /  GÜNCEL

Ergene Havzası'na bakteri bırakıldı

Havzanın temizlenmesi amacıyla bilim adamlarının geliştirdiği yeni bir yöntemle bakteri bırakıldı.

Abone ol

Ergene Havzası'nın temizlenmesi çalışmaları kapsamında Japon bilim adamlarının geliştirdiği yöntemle üretilen bakteriler Çorlu Deresi'ne bırakıldı.

Ergene Havzası'nın temizlenmesi çalışmaları kapsamında, Muratlı Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından bir Japon firmasının Türkiye temsilcisi olan “Etkin Mikroorganizma (EM) Agriton” bakteri şirketiyle anlaşma yapıldı.

Temizlik çalışmaları kapsamında Çorlu Deresi'ne Japon bilim adamlarının geliştirdiği yöntemle üretilen bakteriler bırakıldı.Muratlı Kaymakamı Yakup Tat, yaptığı açıklamada, Çorlu Deresi'nin yıllarca evsel ve kimyasal atıklarla kirletildiğini ifade ederek, derede oksijen kalmadığı için mikroorganizmaların yaşayamadığını söyledi.

Tat, “Bu derenin en büyük problemi, içerisinde oksijen kalmaması nedeniyle mikroorganizmanın yaşayamamasıdır. Mikroorganizma yaşayamadığı için de doğal dönüşüm sağlanamıyor. Biyolojik arıtmalarda mikroorganizma kullanılır. Mikroorganizmalar oksijenli sularda kullanıldığından Çorlu Deresi'nde geçerli olmuyor” dedi.

Çorlu Deresi'nin temizlenmesi için daha önce çeşitli üniversitelerle görüşmeler yaptıklarını belirten Tat, araştırmalarında Japon bilim adamlarının bir bakteri geliştirdiğini tespit ettiklerini kaydetti.

Tat, şöyle konuştu:“Japon bilim adamlarının yaklaşık 80 bakterinin birleştirildiği bir solüsyon oluşturduğunu ve bu solüsyon ile kendi iç denizlerinden birini temizlediklerini araştırmalarımızla tespit ettik. Biz araştırmalarımız sonucunda Japonya'nın bu yöntemi oksijensiz sularda uyguladığını ve olumlu sonuç aldığını öğrendik. Böylece Türkiye'deki şirketle irtibata geçtik.”

İlk olarak, Çorlu Deresi'nin 5 kilometrelik bir kısmında bu sistemi kullanacaklarını dile getiren Tat, başarılı olması halinde tüm Ergene Havzası'nı bu yöntemle kurtarmayı hedeflediklerini söyledi.Tat, “Çalışma kapsamında, oksijensiz ortamda yaşayabilen organik ve inorganik bakterileri yiyebilen bu bakteriden yaklaşık 40 ton civarında etkin mikroorganizmanın dereye verilmesi sağlanacak. Bu süreçte derenin canlanması ve doğal dönüşümünün sağlanması mümkün olacak” diye konuştu.

Kaymakam Tat, hedeflerinin ilk bir ay içinde dereyi pis kokudan arındırmak ve bunda başarılı olunması halinde tüm Ergene'ye sistemi uygulamak olduğunu kaydetti.Bundan sonraki hedeflerinin de derenin dibine çökmüş olan çamur birikintisinin çözülerek derenin temizlenmesi ve biraz da olsa eski doğal görünümüne dönmesi olduğunu ifade eden Tat, “Bir yıllık hedefimiz ise buradaki canlı hayatı tekrar başlatabilmek. Çorlu Deresi'nde olumlu sonuç aldığımızda bu yöntem Ergene havzasının kurtulmasında büyük rol oynayacak” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Kaymakam Tat, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Avcı, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Topçu ve ilköğretim öğrencilerinden oluşan grup, bakterileri dereye attı.Öte yandan, Muratlı İtfaiyesi aracının su deposuna da ilaç konularak Çorlu Deresi'ne akıtıldı.