BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın Kıbrıs şartı

Başbakan Erdoğan, KKTC'ye uygulanan izolasyonlar kaldırılmadıkça, olumlu adım atılmayacağını söyledi

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'ye uygulanan izolasyonlar kaldırılmadıkça, limanların ve havaalanlarının açılması konusunda Türkiye'den hiçbir zaman olumlu bir adım beklenmemesini istedi.

Erdoğan, İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) Cidde'deki Genel Merkezi'nde Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ziyaret ettikten sonra, İhsanoğlu ile düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kıbrıs ile ilgili bir soru üzerine, KKTC'ye uygulanan izolasyonların devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, "Fakat geçmişe göre Kuzey Kıbrıs'ta önemli gelişmeler var" dedi. Erdoğan, bu gelişmelerin en önemlisinin, İslam Konferansı Örgütü'ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin artık sadece bir topluluk olarak değil, gözlemci üye olarak ve Kıbrıs Türk Devleti olarak katılması olduğunu kaydetti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, çok önemli bir farklılıktır. Bunu İKÖ başarmış oldu. Temenni ederiz ki, BM bu konuda adım atmış olur ve bir gün oradan da böyle bir karar çıkar. Annan Planı buna yönelik bir plandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu konuda üzerine düşeni yaptı. Türkiye üzerine düşeni yaptı. Maalesef Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, böyle bir adım atmadığı halde, Kıbrıs'ta barış istemediğini ilan ettiği halde, Kıbrıs'ta Avrupa Birliği üyesi ülkelerin telkinlerine hayır dediği halde, Annan Planı'na hayır dediği halde, Avrupa Birliği'ne üye yapılmıştır. Burada tabii çifte standart vardır. Çok ciddi bir haksızlık var, adaletsizlik var."

Erdoğan, KKTC'ye uygulanan izolasyonlarla ilgili olarak ise "Şimdi biz çok açık, net söylüyoruz: Diyoruz ki, bizden limanların açılması isteniyor, havalimanlarının açılması isteniyor. Bu izolasyonlar kaldırılmadığı sürece, bizden hiçbir zaman bu konuda olumlu bir adım beklemesinler" dedi.

Ne Türkiye olarak böyle bir adımı atacaklarını, ne de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin böyle bir yaklaşıma olumlu bakacağını ifade eden Erdoğan, "Bu, asla olmayacaktır. Ne zaman ki izolasyonlar kalkar, o zaman eş zamanlı olarak biz de adım atarız" dedi.

"Bunun bilinmesini istediklerini" kaydeden Erdoğan, "Şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne değişik ülkelerden değişik yatırımlar başlamıştır. Turizme yönelik yatırımlar ağırlıklı olarak başlamıştır. Birçok siyasi heyet Kuzey Kıbrıs'a gidip gelmeye başlamıştır. Liderler dünyanın her tarafından çağrılmaktadır" diye konuştu.

Kaynak : AA