BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın çılgın projeleri bunlar mı?

Başbakan Erdoğan'ın İstanbul için düşündüğü çılgın projeler ne? Habertürk gazetesi iki kuvvetli ihtimali yazdı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sabah yazarı Hıncal Uluç'a açıkladığı "İstanbul’la ilgili çılgın proje"nin neler olabileceği üzerine herkes kafa yoruyor..

Gazeteler bugün sayfalarında ihtimalleri yazdılar. "Marmara'ya Palmiye, Boğaz'a teleferik mi?" başlığını atan Habertürk gazetesi düşünülen teleferiğin resmini çizdi.

Habertürk gazetesi Alper Uruş imzalı haberinde yanıtını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın bir süre önce Habertürk TV'de yaptığı açıklamada aradı. Milliyet ise mühendislere sorarak cevap bulmaya çalıştı.

Topbaş Habertürk TV'de Ceren Akdağ Şahin'in programında şu iki projeden söz etmişti:

1-TELEFERİK PROJESİ

"İstanbul için iki önemli projemiz var. İlki teleferik projesi. İki yakayı teleferikle birleştirmeyi düşürüyoruz."

 İNTERNETTE İKİ ESPRİLİ TAHMİN
-İstanbul'u başkent yapacak
-Melih Gökçek'i İstanbul Belediye Başkanı yapmak 

2- YAPAY ADALAR

"İkincisi ise İstanbul'un her iki yakasında ada inşa etme projesi, ada projeleriyle ilgili olarak üniversitelerden görüş istedik, çalışmalarda bulunduk. Bu adalardan birini Küçükçekmece kumsalının dışına yapmayı düşünüyoruz. Diğerini de Maltepe ile Kartal arasına Büyük adalar olacak. Eğlence ve aktivite adası. Herşeyi içinde olan toplantıların mitinglerin yapılacağı adalar olacak. Çocuklar için de etkinlikler olacak. Dubai'deki gibi değil, içinde aktivite merkezinin yer alacağı adalar olacak."

ERDOĞAN PALMİYE ADASINI ÖVMÜŞTÜ

Başbakan Erdoğan Dubai'ye yaptığı ziyaretten dönerken Palmiye adasını gündeme getirmişti. Erdoğan "Denizi doldurmak yeni fırsatlar yaratıyor" diyerek Palmiye projesini övmüştü. Dubai'de olduğu gibi palmiye şekli yerine lale veya herhangi başka bir Türk motifi gibi gerçekleştirilirse böyle bir yatırımın dünya çapında olacağı açık.

MİLLİYET MÜHENDİSLERE SORDU

[PAGE]

TEPEBAŞI'NA OPERA

Mimar Sinan Genim: “Çılgın proje olsa olsa, Tepebaşı’na yapılması düşünülen 1800 kişilik opera ve konser binası olabilir. Başkan Topbaş’ın desteklediği bu projenin yapımını İnanç Kıraç Vakfı üstlemişti. Olsa olsa müthiş proje bu olabilir.”

Mimar Behruz Çinici: “İstanbul’a büyük projeler yapabilmek için derin bir kültüre sahip olmak gerekir. Tabii delice projeler de yapılabilir. Menderes’ten sonra İstanbul’a en son en büyük darbe, 1980’li yıllarda Belediye Başkanı Bedrettin Dalan zamanında vurulmuştur. Türkiye geçen bunca zaman içinde gerçek şehirciliği ne yazık ki öğrenememiştir.”

LASTİKLİ TÜP GEÇİT

Mimar Mete Göktuğ: “Benim aklıma tarihi yarımadaya ulaşım ağı projesi geliyor. Çünkü yapılan tüm işler gerek tüp geçit, gerek metro hattı, tren hatları ve gerekse feribot iskeleleri insanın aklına böyle bir proje getiriyor. Üstelik lastikli tüp geçit projesi de yolda.”

TAHMİN EDEMİYORUM

Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp: “Başbakan’ın insanları yerinden zıplatacak projesi ne olabilir doğrusu tahmin edemiyorum. İstanbul için en önemli proje, birincisi kenti depreme hazırlamaktır, ikincisi de ulaşımı çözmektir. Başbakan bu konularda proje teklif etmelidir.”

TAKSİM'E RANT KULESİ

Mimar Eyüp Muhcu (İstanbul Mimarlar Odası Başkanı): “Taksim Meydanı düzenlenmesi adı altında trafiği yerin altına almak, AKM’yi yıkmak ve yerine rant kulesi yapmak istiyorlar. Özetle AKM’yi yıkıp kongre merkezi adı altında işyerleri, alışveriş merkezleri vs. öngörüyorlar. Ancak AKM 1. grup tescilli kültür varlığıdır. Taksim meydanı tabii ki düzenlenmeli ama bunun yöntemi öncelikle bir yarışma açmaktır. Ve bu düzenleme AKM’yi yıkma gerekçesi olamaz.”

AKM YERİNE ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Mimar Oktay Ekinci: “Taksim’de gündeme getirilen AKM’yi yıkıp onun yerine alışveriş merkezi ile otel içeren bir bina tasarlıyorlardı. Çılgın bir proje olarak lanse edilmişti. Benim aklıma bu proje geliyor, başkası gelmiyor. Eğer bu projeyse AKM’nin aynen yapılması lazım.”