BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Erdoğan'ın beden dili! Çarpıcı tespitler

Başbakan Erdoğan'ın adaylığının açıklandığı toplantıda nasıl konuştu? Hareketleri ve beden dilini uzmanı yorumladı.

Abone ol

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özcan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşmasında sergilediği beden dilini Radikal için değerlendirdi.

Sayın Recep Tayyip Erdoğan , Cumhurbaşkanlığına aday olması dolayısıyla yaptığı konuşmada aksesuar olarak kırmızı kravat, beyaz gömlek ve lacivert ceket kullandı. Bu görüntüsüyle resmi ve prestij sağlatıcı bir imaj sergiledi. Ayrıca giyimindeki uyum da dikkat çekti.

SAĞ ELİNİ KALBİNE GÖTÜREREK DİNLEYİCİLERİ KUCAKLADI

Konuşmasında ise beden dili ögeleri gereği kadar vurgulanmadı. Mimik ve jestlerine gereği kadar önem verilmemişti. Başbakanımızın yüz ifadesi pek çok duyguyu yansıtamadı.
Başbakan Erdoğan sağ elini kalbine götürerek dinleyicileri selamladı. Bu hareketiyle dinleyicileri kucakladı ve onlara güvendiğini ifade etti.

YÜZÜNDE GÜLÜMSEME OLUŞMADI

Başbakanımızın, eşi Emine hanımla elele gelmesine ve aile fertleriyle beraber olmasına rağmen yüzünde gerginlik vardı. Bu gerginlik eşliğinde duygusal tepkiler verdi. Rahatlatıcı ve huzur verici dini mesajlara konuşmasında çok yer vermesine rağmen yüzünde gülümseme oluşmadı. Dik duruşuyla "sözünün eri" ve "seçmenin gözünde hatırı sayılır bir lider" imajı çizdi. Bununla birlikte esnek oluşuna dair beden sinyali gönderemedi.

ELLERİNİ AÇARAK SELAMLAMASI, DİK DURUŞ SERGİLEMESİ POZİTİF VÜCUT DİLİ İŞARETLERİ

Erdoğan'ın ellerini zaman zaman göstermesi saklayacak bir şeyi olmadığı mesajını verdi. Yavaş yavaş ve sakin konuşması, kendine güvene ve rahatlığa sahip olduğuna işaret ediyor. Konuşma boyunca hiç gülümsememesi, içe dönük ve ser verip sır vermeyen bir karakterin göstergesi.
Ellerini açarak selamlaması, dik duruş sergilemesi Erdoğan’ın pozitif vücut dili işaretleri.

PLATFORMU KULLANAMAMA NEGATİF VÜCUT DİLİNİN SİNYALLERİ

Başbakanımızın sergilemiş olduğu, tepkisel davranma, sakin ve tedirgin olmayan bir yüz ifadesine sahip olamama, omuzlarını eğme, açık ve sıcak gülümseyememe, mizahi öğeler kullanamama, platformu kullanamama negatif vücut dilinin sinyalleridir.

UZLAŞMACI OLMAKTAN ZİYADE KARARLI BİR LİDER

Başbakanımızın, sürekli eleştirel konuşması, ses tonu ve yüz ifadesi, ılımlı bir görünüme sahip olmadığını göstermektedir. Bu beden dili hareketleri Sayın Erdoğan’ın uzlaşmacı olmaktan ziyade, kararlı bir lider olma özelliğini yansıtıyor.
Bu konuşmada milli ve manevi öğelere çok yer verilmişti. Bununla birlikte bu ögeler yüz ifadesine ve beden diline gereği kadar yansıtılamamıştı. Bunda şüphesiz konuşmanın öneminin ve tarihi oluşunun da büyük payı vardır.