BIST 10.282
DOLAR 32,28
EURO 34,83
ALTIN 2.416,85
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ı ürküten Türkiye haritası

Hükümetin çocuk yapanlara özel teşvik çalışması başlatmasına neden olan işte bu nüfus haritası oldu.

Abone ol

TÜİK'in açıkladığı son nüfus sayımında Türkiye'nin batısı yaşlanırken doğusu genç kalmaya devam ediyor.

BATIDA ORTALAMA YAŞ 35 DOĞUDA 20

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Güneydoğu ve Doğu bölgelerindeki illerde çocuk sayısı ortalama 4-5’i buluyor ve birçok ilde de bu oranı aşıyor. Batı illerindeki çocuk sayısının ise azalarak 1’e doğru indiği ve nüfus artış hızının düştüğü görülüyor.

Vatan gazetesinden Gülümhan Gülten imzalı haberde haritaya ilişkin ayrıntılar aktarılıyor. Türkiye nüfusunun açıklanmasından sonra Erdoğan'ın talimatıyla ilgili bakanlıklar arasında teşvik paketi üzerine çalışma başlatılmıştı.

TEŞVİK HAZIRLIĞI

Çalışan kadınların daha çok çocuk doğurabilmesini sağlayacak şekilde kreş, gündüz bakımevi vb. olanakların ücretsiz sağlanması ve daha uzun süreli gebelik izni ve süt iznini içerecek tedbirler üzerinde duruluyor.

GÜNEYDOĞU ORTALAMA 5

TÜİK tablosuna göre ortalama hanehalkı büyüklüğü 19 ilde 3 çocuğun üstünde. Bunların tamamı Doğu ve Güneydoğu illerinden oluşuyor. Bu illerden 11’inde çocuk sayısı 5’i bulmuş durumda. Bu iller şöyle: Diyarbakır, Şanlıurfa, Bitlis Mardin, Batman, Ağrı, Muş, Van, Siirt, Hakkari, Şırnak. Bu illerdeki ortanca yaş ise 18.5 ile 21.7 arasında bulunuyor. Bu, batı illerinde geçerli olan ve 34.5 ile 37.5 yaş arasında tespit edilen ortanca yaş düzeyine göre çok daha fazla olan genç nüfusu işaret ediyor.

hari̇ta.jpg