BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Lincoln filminde tarihi hata

Bu yıl Oscar’a 12 dalda aday gösterilen Lincoln filminde tarihi hata yapıldı.

Abone ol

Ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından çekilen filmde köleliğin kaldırılması için aleyhte oy verdiği gösterilen Connecticut vekillerinin aslında lehte oy kullandığı ortaya çıktı.

En iyi yönetmen, en iyi oyuncu, en iyi görüntü ve en iyi senaryo dalları başta olmak üzere toplam 12 farklı kategoride Oscar’a aday gösterilen Lincoln filmindeki tarihi hata, Spielberg ve filmin yapımcı şirketinin başını ağrıtması bekleniyor. Sinema uzmanları Amerikan tarihinin dönüm noktalarından olan köleliğin kaldırılmasını konu edinen filminde yapılan tarihi hatanın Oscar ödül törenleri öncesi Spielberg ve yapımcı şirket için ciddi sıkıntı oluşturacağı yorumları yapıyor.

Amerika’nın efsanevi başkanı Abraham Lincoln’ın köleliğin kaldırılması için verdiği 13. Düzenleme (13th Amendment) tasarısına filmde Connecticut vekillerinin aleyhte oy verdiği gösteriliyor. Spielberg’in hatasını ortaya çıkaran Connecticut milletvekili Joe Courtney, tarihi bir hatayı düzeltti. Filmi izledikten sonra 1865 yılında tasarı için yapılan oylamada o dönem Connecticut eyaletini temsil eden 4 milletvekilinin ne yönde oy kullandığını öğrenebilmek için Kongre arşivine giren Courtney, 4 meslektaşının da 13. Düzenleme için lehte oy verdiğini ortaya çıkardı.

Sipelberg’in Lincoln filminin DVD satışına başlamadan önce hatasını düzeltmesini isteyen Courtney, ‘‘Başkan Lincoln ile ‘Birlik’ (Kuzey askerleri için kullanılan ifade Amerikan Sivil Savaşı’nda) cephesinde köleliğin kaldırılması için savaşmış Connecticut eyaletinin milletvekilleri nasıl olur da kölleliği kaldıracak yasal düzenlemeye hayır diyebilir’’ dedi.

"BU TARİHİ YANILĞI OSCAR OYUNU MU?"

Oscar ödül törenlerinden önce bu ödüle aday gösterilen filmler hakkında ortaya atılan iddiaların hattı hesabı yok. Oscar’a aday gösterilen filmlerin ödül töreninden önce maliyetinden senayosuna, yönetmeninden konusuna, oyuncularından kullanılan malzemelere kadar birçok yönden karalama kampanyasına maruz kaldıkları arşivler de kayıtlı. Birçok sinema uzmanı Oscar öncesi ödüle en yakın filmlere karşı girişilen karalama kampanyalarının aslında altın heykelciğin sinema dünyası için ne kadar büyük önem arz ettiğini de ortaya koyduğuna işaret ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Oscar’a birçok alanda aday gösterilen ‘Avatar’ filmi için harcanan para ile yönetmeni hakkında bir takım iddialar ortaya atılmıştı. 400 milyon dolara ve dört yıl gibi bir zamanla ortaya çıkarılan Avatar filmi yerine 2008 yılı Oscar ödül törenlerinden en iyi film ödülü yalnızca 15 milyon dolara mal olan The Hurt Locker gitmişti.

2002 yılında Oscar’a aday olan ‘A Beautiful Mind’ (Akıl Oyunları) yapımı için de filme konu olan John Forbes Nash’ın Anti-Semitik olduğu ileri sürülmüştü. Aynı şekilde İngiliz-Hint ortak yapımı olan ‘Slumdog Millionaire’ filmi için de çocuk aktörlerin sömürüldüğü iddiası ortaya atılmıştı.