BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,85
ALTIN 2.446,91
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan yeni anayasa resti!

Başbakan Erdoğan, yeni anayasa için Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten süre istedi.

Abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki çalışmaların sulandırıldığını söyledi. Anayasa yapımında, Türkiye'nin yeterli tecrübeye sahip olduğunu anlatan Erdoğan, bazı ülkelerin 6 ayda bu çalışmaları tamamladığını söyleyerek, uzlaşma sağlanaması halinde AK Parti'nin kendi anayasasını Meclis gündemine getireceğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, TRT ortak yayınında gazeteci Taha Özhan, Mustafa Karaalioğlu, İsmet Berkan ve Hatem Ete'nin sorularını cevapladı. Uzlaşma komisyonunda muhalefet partilerinin 9 milletvekiliyle temsil edildiğini hatırlatan Erdoğan, 325 milletvekiliyle kendilerinin de komisyonda 3 üyeyle temsil edildiklerini söyledi. Uzlaşma komisyonunun bugün gelinen noktada, başkanlık tartışmalarına gelip takıldığını hatırlatan Erdoğan, ilgili komisyonunun karar mekanizması olmadığını anlattı.

"KOMİSYON SULANDIRILDI"

Uzlaşma komisyonunun çalışmalarının sulandırıldığını söyleyen Erdoğan, muhalefetin telaşına anlam veremediklerini kaydederek, gelinen noktada yasama ve yargının ilk olarak ele alınabileceğini daha sonra yürütmenin ele alınabileceğini söyledi. Gelinen noktada Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile görüştüklerini ve kendisinden bu konuda makul bir süre istediğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Burada yapılacak tek şey var. Makul süre verelim ve bu iş bitirilmeli. Bitti bitti, bitirilmediği taktirde de sulandırılmış biçimde bu devam ettirilmemeli. Makul bir süre verildikten sonra yoğun bir çaba sarfedilerek bir yere gelinmeli.
 
Türkiye anayasa yapmada deneyimli bir ülke. Bazı ülkelerde 6 ayda anayasa yapılıyor. Biz ise bu kadar deneyimli olmamıza rağmen şu anda bir yılı doldurmamıza rağmen anayasamızı yapamadık. Halimize acıyorum... Yazıklar olsun ki biz dört siyasi parti bir araya geliyoruz, 325 milletvekiliyle biz üç kişiyle temsil ediliyoruz. Uzlaşma komisyonunda buna karar verdik. Gelin çalışalım bitirelim. Netice alalım istetik ama alamadık." 
 
"KENDİ ANAYASAMIZI YAPARIZ"

Uzlaşma sağlanamaması durumunda, kendileriyle birlikte hareket edecek siyasi partiyle yeni anayasa çalışmalarına devam edeceklerini açıklayan Erdoğan, 26 maddelik bir anayasa değişikliği yaptıklarını ve referandumlada halkın büyük çoğunluğundan destek aldıklarını söyledi. Erdoğan, bu konuda talimat verdiğini ifade ederek, yeterli destek sağlanamaması halinde AK Parti olarak kendi anayasa taslağını hazırlayacaklarını ve Meclis gündemine taşıyacaklarını kaydetti.