BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan türban dersi

Meydan Larousse ve Britanica'dan türban tarifini okudu ve Baykal'a seslendi. "Tek cümle ile" çözeriz.

Abone ol

Başbakan Erdoğan Baykal'a "Önce bu ansiklopedileri aç, bunu iyi öğren"  dedi ve Meydan Larousse, Ana Britanica ve Vikipedi'den türbanın tanımını okudu

İspanya dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye'de basın mensuplarının bu soruyu soracağını bildiği için uluslararası ansiklopedilerde türbanın tanımını araştırttığını belirtti. Ardından da ansiklopedilerdeki şu tanımları okudu;
Erdoğan daha sonra, Meydan Larousse Ansiklopedisi, Türk Dil Kurumu, İngilizce Oxford sözlüğü ve Vikipedia'dan 'türban' sözcüğüne dair tanımlamaları okudu:
 
Meydan Larousse: Moda deyimi, her çeşit yumuşak kumaştan kenarsız kadın başlığı, Türkçesi tülbent, Fransızcası türban. Başörtüsü yine Meydan Larousse'da kadınların saçlarını kapamak için başlarına örttükleri işlemeli veya düz eşarp.
 
Türk Dil Kurumu ve Dil Derneği: Türban, ince kumaştan yapılmış başı sıkıca kavrayan bir başörtüsü. Başörtüsü ise kadınların saçlarını örtmek için kullandıkları örtü, eşarp.
 
Oxford İngilizce Sözlük ve Britanica İngilizce'yle paralel Vikipedi: Türban Farsça tülbent kökenli, Türkçe tülbent, Fransızca'ya türban olarak geçmiş. Türkçe'de tülbent veya başörtüsü anlamlarında kullanılır. Türban genellikle pamuklu veya ipek kumaştan yapılmış, başa veya fes, kavuk gibi iç şapkanın üzerine sarılan uzun başörtüsüdür.

HEP BİRLİKTE ÇÖZELİM

Parlamento’daki muhalefet partililerine seslenen Erdoğan, "Türkiye hala bu sorunu çözemiyorsa, bu özgürlükler noktasında ciddi sıkıntıdır. Bunu beraber aşarız. Biz bu noktada varız. Milliyetçi Hareket Partisi ben de varım diyor. Mesele yok, CHP yoksa yok. Olanlarla yola devam ederiz.”

DİGER PARTİLERDE BAŞÖRTÜLÜ YOK MU?

“Bazı siyasi parti liderleri Başbakan türbanı simge olarak kabul etti diye değerlendirdi. Türbanı simge olarak kabul ediyor musunuz?” sorusuna da Erdoğan, şu cevabı verdi:

“Bir defa şimdi, bunun siyasi simge olması için sadece AK Parti’nin çatısı altında, başörtüsü veya başörtülülerin olması lazım. CHP çatısı altında veya CHP’ye oy verenlerin arasında başörtülü, türbanlı olan yok mu, MHP’de yok mu? DP’sinde, ANAP’ında yok mu, DTP’sinde yok mu? Hepsinde var. Dolayısıyla kimse kalkıp da burada birbirine çamur atmaya kalkmasın.  Böyle şey olamaz. Herkesin buna saygı duyması gerekir, bizim vatandaşlarımızın tümünü ayırt etmeksizin saygı duyduğumuz gibi.”