BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.402,55
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan 'soykırım' diyen Papa'ya kınama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 olaylarının 100. yıldönümü için Vatikan'da düzenlediği ayinde "soykırım" sözcüğünü kullanan Papa Francesco'yu eleştirdi. Erdoğan Papa için "Bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 olaylarının 100. yıldönümü için Vatikan'da düzenlediği ayinde 'soykırım' sözcüğünü kullanan Papa Francesco'yu kınadı.

Erdoğan "Sayın Papa'yı da bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez diye kınıyorum ve uyarmak istiyorum"dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi heyetini kabulü sonrası konuşan Erdoğan, Papa Francesco'nun geçen Kasım ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette 'farklı bir tavır' görmüş olduğunu belirtti.

Erdoğan şöyle devam etti: "Görüşmelerimizde, ben farklı bir siyasetçi görmüştüm. Din adamı demiyorum, siyasetçi görmüştüm. Fakat bu açıklamalardan sonra, gerek siyasi kimliğindeki farklılık, gerekse din adamlığındaki farklılığı ben tamamıyla ne yazık ki çok çok farklı bir zihniyetin, tarihten bu yana, milyonlarca insanın kıyımına yol açan anlayışın yeniden tezahürü olarak gördüm."

Papa Pazar günü San Pietro Bazilikası'nda düzenlenen , "Son yüzyılda insanlık üç büyük trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve siz Ermeni halkına karşı yapılmış olandır" demişti.

Ayine Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Ermeni dini liderler de katılmıştı.

Papa Francesco, 'soykırım' nitelemesini kullanması üzerine kendisine yönelen eleştirilere de Papa Francesco "Gördüklerimiz, duyduklarımız konusunda sessiz kalamayız. Kilisenin yolu, açık sözlülüktür, özgürce konuşmaktır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Papa'yı sert bir dille eleştirmişti.