BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Sarkisyan'a sürpriz Çanakkale daveti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Savaşları anma törenlerine, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve ABD Başkanı Obama'yı da davet edecek.

Abone ol

23-24 Nisan'da planlanan görkemli tören için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tarafından 102 ülkeye mektup gönderdi. Bir hükümet yetkilisi Sarkisyan'a yönelik davet için; Çanakkale'de şehit düşen askerleriin içinde Ermenilerin de olduğunu, bir nevi birlikte savaştık vurgusunun yapıldığını kaydetti.

Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın köşesinde aktardığı bilgiye göre; Erdoğan geçtiğimizyıl 24 Nisan'da "Gayri insani sonuçlar doğurdu" diyerek Ermenilerin torunlarına yönelik taziye mesajı yayımlamıştı. Erdoğan'ın daveti, Ermenistan ve diasporanın tehcirin 100'üncü yıldönümü için geniş kapsamlı hazırlık yaptığı bir dönemde olması nedeniyle, Sarkisyan davete icabet etmese de tarihe not düşülecek önemli bir adım olacak.

Bir diğer dikkat çekici mektubun muhatabı da her yıl 24 Nisan günü, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda yapacağı açıklamadaki dili Türkiye tarafından dikkatle takip edilen ABD Başkanı Barack Obama. Keza Obama’nın da bu yönde açıklanmış bir programı bulunmuyor.

Anzakların anma gününden iki gün önce, 23 Nisan’da, İstanbul’da bir “Barış Zirvesi” düzenlenmesi planlanıyor.

24 Nisan’da ise zirveye katılacak tüm devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Çanakkale’de anma töreni düzenlenecek.

BİRLİKTE SAVAŞTIK

Milliyet’e bilgi veren bir hükümet yetkilisi, Çanakkale anma törenlerine, 1. Dünya Savaşı’na katılmış bütün devletlerin yöneticilerinin en üst düzeyde davet edildiğini, Başbakan Davutoğlu’nun başbakanlara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da cumhurbaşkanlarına birer mektup göndererek, “Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümünde sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız” mesajını ilettiğini söyledi.