BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan New York Times'a 'Haddini bil' mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da, SETA'da Başkanlık Sistemi panelinde yaptığı konuşmasında New York Times dergisine çok sert bir mesaj verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York Times dergisinin Hürriyet'e destek olduğu ve Erdoğan aleyhinde kaleme aldığı“Türkiye üzerinde karabulutlar” yazısı için, "Edep dışı bir yazı ile 'Erdoğan’ın Türkiye’sinde bunlar oluyor' diye oradan göndermeyi yapmış adeta ABD’ye talimat veriyor. Niye duruyorsunuz diyor. Ya sen bir gazetesin haddini bileceksin. Bir defa sen bunu yazmakla böyle bir haberi yapmakla kendi özgürlük alanının dışına çıkmakla Türkiye’ye müdahale ediyorsun." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SETA tarafından düzenlenen "Başkanlık Sistemi İçin Ülke Örnekleri ve Türkiye İçin Başkanlık Sisteminin Temel Dinamikleri" Paneli’nde konuştu.

ERDOĞAN'DAN NEW YORK TIMES'A: SEN KİMSİN YA...

Erdoğan, "Sen kimsin ya" diye seslendiği New York Times için  "Sen ABD yönetimine böyle bir şey yapabilir misin. Anında gereğini yaparlar. Böyle bir şey yok. Türkiye’deki malum medya grubu da, onlar da belli yerlerden destek almakla bu vesayeti sürdürmek istiyorlar. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi bu darbecilerin önlerinin ebediyen kesilişinin ilanı olacaktır." diye seslendi.

NEW YORK TIMES NE YAZMIŞTI?

NEW York Times gazetesinin yazı işleri kurulu, Türkiye’de yaşanan son gelişmelerle ilgili, dün “Türkiye üzerinde karabulutlar” başlıklı bir yazı kaleme almıştı. Gazetenin internet sitesinde ve dünkü New York baskısında yayımlanan başyazından kritik satırlar ise şöyleydi:

“Türkiye’deki kritik genel seçimlere iki hafta kala, tansiyon yükseliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren bazı kesimlerse, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçimleri kazanmasını sağlamak için yeni bir baskının başlamasından korkuyor. Siyasi sürecin böyle zalimce manipüle edilmesi ciddi bir hata olur. Ayrıca bu durum, Türkiye’nin yıpranmış demokrasisini daha da zayıflatabilir ve olası bir zaferi lekeler.

On yılı aşkın bir süredir Türkiye’nin lideri olarak gücünü arttıran Sayın Erdoğan, başbakandan ziyade cumhurbaşkanını ülkenin ana siyasi otoritesi haline getirecek anayasa değişikliği hayalini gerçekleştirmenin eşiğinde olabilir. AKP olarak bilinen partisi, herhangi bir anayasa değişikliğini referanduma götürebilmek için Meclis’te çoğunluğu yakalayabilmek adına 7 Haziran’da 330 koltuk kazanmak zorunda. Parti 2011’deki son seçimde 326 koltuk kazanmıştı. Reuters’ın Cuma günkü haberine göre, Konda araştırma şirketinin yayımladığı son anket AKP’ye desteğin azaldığını ortaya koydu.

İşte Erdoğan'ın o konuşmasından çarpıcı satırbaşları:

Çözüm 1. Meclis'in kapısında yazıyor. Şura suresi orada asılı durur. 12 yıl boyunca siyaset makamının yerlerde olan itibarını yükseltmek için uğraştık. Bu millet darbecilerin esiri, oyuncağı olmuştu.

"BİR TANE HOVARDA VARDI YA DAVOS TOPLANTISINDA..."

IMF ile görüşmelerin olduğu dönemde kendimi çok farklı bir atmosferde hissediyordum. Hovardalığı ile nam salmış biri vardı. Onunla Davos’ta görüşüyorduk. “Siz bizi idare mi edeceksiniz yoksa bu parayı bize mi vereceksiniz. ‘Ben bu parayı veriyorum ama sizi idare edeceğiz’ dersen biz böyle bir hükümet değiliz” dedim. Sonra kopardık bağı ve takır takır parayı ödedik. Şimdi Türkiye’de 5 milyar dolar ister hale geldiler. Bu bir dik duruşu gerektiriyor.

Bu ülkeye bakan ithal ettik. düşünün hala gelir misin? diye soruyorlar. Gelse ne olacak? Geldi de ne yaptı? Bunlar zaten dışarıdan akıl alır.

Bu ülkeyi yönetenler dışarıdan akıl aldılar. Bunlar bir tek millete gitmediler. Hep milleti küçük gördüler. Biz de o hakir gördükleri milletin içinden çıktık.

"BAŞKANLIK SİSTEMİYLE BİR ÜST LİGE ÇIKACAĞIZ"

Başkanlık sistemi dünyanın birçok yerinde başarılıyla uygulanan bir sistem. SETA'nın hazırladığı başkanlık sistemini uygulayan ülkeler raporu çok önemli. Biz başkanlık sistemiyle bir üst lige çıkacağız. Niye bir Türk tipi başkanlık sistemi olmasın. Bunu gerçekleştirecek potansiyel bizde var.

Başkanlık sistemi istikrar ve güven ortamına katkı sağlayacaktır. Başkanlık sistemine karşı çıkılmasının nedeni ilkesel değil kişiseldir.

erdogan.20150525173352.jpg

HÜRRİYET'İ ELEŞTİRDİ

Benim fotoğrafımı koyup altına yüzde 52'yle seçilen Cumhurbaşkanına idam diye yazıyorsun. Kontra bir cevap gelince de hemen çark ediyorsun.

"BU CİBİLİYET MESELESİDİR"

Bu mesele bir cibilliyet meselesidir. Karakter meselesidir. Beyefendi rahatsız olmuş. Sen ne istiyorsun? Bunların başkanlık sistemine karşı olmaları darbecilere olan aşklarındandır.

Bunların bir araya geldikleri toplantılarda şunu konuşuyorlar " Biz nasıl yaparız da bunları göndeririz. Siyahla beyazı nasıl yanyana getirirz. 14 partiyi bir araya getirdiler. Ne oldu? Çatı başlarına çöktü.

Başkanlık sistemini ısrarla istememizin sebebi: İstikrar ve güven ortamıdır.

İstanbul'da belediye başkanlığı yaptım. Oradaki çalışma ortamı Başbakanlık'tan daha kolay. Karar almak çok daha kolay. 4.5 yılda büyük işler yaptık.

Parlementonun yüzde 63'üne sahisiniz. Ama bir kanun çıkarmada 1-2 hafta da çıkarıyorsunuz. Sonra Anayasa Mahkemesine gittiği takdirde bir de orada iptali için uğraşıyorlardı.

"BU ARAYIŞ NİYE"

Başkanlık sisteminde yüzde 50 altı bir oyla seçilmemiş olursunuz. İtalya farklı birşey getirdi. Koalisyonla bu işin yürümeyeceğini onlar da anladı. Yüzde 40 oy alan tek başına hükümet kurabilir dediler.

Bu arayış niye? Başarısızlığı gördükleri için bunun adımını attılar. Kazanan söylediklerini yapmakla yükümlü yapmazsa millet onu sandığa gömer.