BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.496,92
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Musevilere Hanuka Bayramı mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Musevi vatandaşların Hanuka Bayramı'nı kutladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musevi vatandaşların Hanuka Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Musevilik inancına sahip tüm vatandaşların Hanuka Bayramı'nı tebrik ettiğini belirten Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Bizler, toplumsal, kültürel, siyasal ve beşeri yapımızdaki çeşitlilikleri zenginlik olarak algılayan, din ve inanç özgürlüğüne saygıyı esas alan köklü bir medeniyetin mensuplarıyız. Dini, dili, etnik kökeni ne olursa olsun, insanlarımızın bu coğrafyada yüzyıllardır beraberce barış içinde yaşamalarını sağlayan bu gelenek, ülkemizin bölgede ve dünyada takdirle izlenen yükselişinde de önemli bir pay sahibidir.

Özellikle son 13 yılda hayata geçirdiğimiz reformlar, aziz milletimizin birlik, beraberlik ve aidiyet duygusunu güçlendirmenin yanı sıra tüm vatandaşlarımızın inançlarını özgürce yaşamalarını da mümkün kılmıştır. Bu düşüncelerle, toplumumuzun ayrılmaz parçası olan Musevi vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm Musevilere, kendi inançları doğrultusunda kutlamakta oldukları Hanuka Bayramı vesilesiyle huzur, mutluluk ve esenlikler diliyorum."

HANUKA BAYRAMI NEDİR?

Yahudilerin "yeniden adama" bayramı Hanuka, ayrıca ışıklar bayramı olarak da bilinir ve Yahudi takviminin Kislev ayının 25inci gününde başlayıp sekiz gün sürer. Büyük dini simgesi açısından değil, Noel bayramına yakınlığı yüzünden Batıda en çok bilinen Yahudi bayramıdır. Yahudi olmayan birçok kişi bu bayramı Yahudi Noel'i olarak düşünür.

İbranicede "adama" veya "kutsama" anlamına gelen Hanuka, Yunan hükümdarı Antiokus IV'ün askerlerinin kutsiyetini kirlettiği Kudüs'teki kutsal tapınağın tekrar adanmasına işaret eder. Bir günlük yağın mucizevî bir şekilde sekiz gün yanmasını kutlar. Talmud'a göre, Yahudilerin Antiokus'un askerlerine başkaldırısının ardından tapınağı tekrar ithaf ettiklerinde ebedi ateşi yakmak için kullanılan kutsal yağdan sadece bir günlük yağ kalmıştı. Bir mucize sonucu bu yağ yenisi hazırlanana kadar sekiz gün boyunca yanmaya devam etti.

Hanuka Roş Aşana, Yom Kipur, Sukot ve Pesah kadar önemli bir dini bayram değildir. Tek dini geleneği kandil veya mum yakmaktır. Mumlar, Menora ya da Hanukiya denilen dokuz kollu özel bir şamdanda, her gece için bir mum, ayrıca bir de onlara "hizmet" eden "şamaş" (hizmetkâr) yakılır.